O ZONA FASCINANTA VA INTRA IN CIRCUITUL TURISTIC BUZOIAN

Drumul batatorit de caii Doamnei Neaga  urmeaza sa fie asfaltat in totalitate. Cei 11,3 kilometri de drum, incarcati de istorie, de la limita cu judetul Prahova nu au fost niciodată asfaltați. Drumul judetean Buda –Crăciunești a intrat  anul trecut în reabilitare, iar acum lucrările la una dintre cele mai spectaculoase șosele de la Curbura Carpaților sunt aproape de final.

Tronsonul Cislău – Buda Crăciuneşti, de pe DJ 102C, va fi deschis în curând circulației, potrivit presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu. Joi, dupa sedinta de CJ, presedintele Neagu a mers in teren sa vada care este mersul lucrarilor.

”Este un drum județean care face legătura dintre județul Prahova și județul Buzău. În această zonă sunt aproximativ 2500-3000 de oameni și fiind un drum important am decis să-l reabilităm din fonduri proprii ale Consiliul Județean, valoarea totală a investiției fiind de 17 milioane de lei”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Zona are multe de oferit, iar acesta este un prim pas pentru revitalizarea turistică. Peisajele ne încântă privirea, iar istoria locurilor de aici este fascinantă”, a transmis președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

In urma cu 530 de ani

Doamna Neaga era stăpâna comunelor Rusovat, Cislău, Lapoș, Tisău, Grăjdana, Sarate, Valea Scheilor. Prin faptul că oamenii comunei Lapoș au dat numele ei la numeroase locuri (Biserica Doamnei Neaga, puțul Doamnei Neaga, Poiana Doamnei Neaga, zidul Doamnei Neaga) arată că aceștia îi purtau respect vrând să păstreze vie amintirea și legenda sa.

În anul 1591, soțul ei, Mihnea, trece de partea turcilor („se turcește”). Doamna Neaga nevrând să îl urmeze pe această cale, știind să prețuiască posibilitățile sale și poziția sa, dedicându-se facerii de bine (având un caracter total opus soțului ei), se retrage în părțile Lapoșului, aici simțindu-se în siguranță.

Și legendele locale susțin că Doamna Neaga ar fi construit aici o cetate unde se retrăgea în caz de pericol. Când amenințarea s-a ivit și în aceste locuri, se spune că ar fi potcovit un cal așezându-i potcoavele invers pentru a-i deruta pe urmăritori, și astfel și-ar fi pierdut urma, având timp să găsească ajutor.

Cele două fete ale Doamnei Neaga, Ileana și Cristina, pentru a-și salva onoarea și puritatea, în momente de disperare, după ce fugiseră împreună cu Doamna Neaga din București din cauza turcilor, în drumul lor către mânăstirea Buda (ctitoria lor de familie) s-au adăpostit la conacul lor din Lapoș, iar aici ajunse de urmăritori, s-au aruncat într-o fântână, sub ochii mamei lor. Acest puț se află în apropierea unor ruine ce poartă denumirea de „Zidul Doamnei Neaga”

In timpul sapaturilor din anii 1931 marele istoric Nicolae Iorga le relata localnicilor ca Neaga si -a ascuns pe cele doua fete ale ei, Irina si Rucsandra in putul de la Lapos, una din fete murind de frica.
La sud-vest de satul Buda, sat ce apartine comunei Cislau, pe o inaltime ce domina imprejurararile se gasesc urmele bisericii “curtii domnesti” a Doamnei Neaga, “curte” in care s-a retras se pare, Doamna Neaga dupa mazilirea domnului si unde a fost si inmormantata.
La o distanta de cca 14 m N-E de biserica se mai observa, intr-un sant vechi de cercetare urme de zidarie ce au apartinut probabil caselor domnesti despre care locuitorii relateaza ca ar fi avut o iesire secreta in valea paraului care curge la o distanta de cca 150 m sud de biserica.
Osemintele Doamnei Neaga descoperite cu ocazia campaniei de sapaturi efectuate de Nicolae Iorga in 1936 au fost depuse la biserica-monument istoric – din satul Buda, unde, in 1936 Comisia Monumentelor Istorice a pus o placa de marmura cu urmatoarea inscriptie: ” Aici odihnesc oasele Neagai,Doamna Tarii Romanesti,sotia lui Mihnea Voda,ale tatalui ei,Vlaicu,si ale altor rude” – C.M.I.-1936.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings