MOVILA BANULUI, IN PRIM PLAN INVESTITIONAL
PARC INDUSTRIAL REALIZAT DE CJ PE „CAMPUL CU BOMBE”
Titi Petre
Putini buzoieni cunosc faptul ca, Movila Banului, inainte de 1990, era unul dintre marile bazine legumicole ale judetului, cu sute de hectare cu teren propice amplasate de o parte si de alta a baltii de la limita cu satele Limpezis si Margineanu. Dupa 1990 acele suprafete s-au micsorat an de an, pana cand legumele cultivate in camp au ajuns aproape de zero. Timp de 15-20 de ani, zona legumicola forte a judetului s-a mutat la Pitulicea-Glodeanu Sarat, in timp ce comuna Movila Banului iesea in evidenta cu primarita dansand pe masa.
In urma cu sapte ani realizam emisiunea „Viata taranului buzoian”. In acea perioada, orice sofer care tranzita DN 2E85 era placut surprins de zecile de solarii aflate de o parte si de alta a satului Limpezis. In consecinta, nu puteam sa ocolesc subiectul si nici zona pe care o cunosteam foarte bine. Prima oprire, impreuna cu colegul Corneliu Floriceanu, a fost la poarta lui Romica Moise, principalul „vinovat” pentru ceea ce s-a intamplat in satul Limpezis. A fost primul cu solar din sat, apoi s-a extins la doua, a ajutat logistic si financiar pe prietenul Dan Glavesanu, apoi pe altii…pana cand gruparea „zarzavagiilor” a cuprins aproape jumatate din sat, iar apoi s-a extins cu repeziciune in Movila Banului. Zilnic, din cele doua sate, sute de tone de legume pleaca spre pietele din tara.
La doi ani de la realizarea emisiunii cu Romica Moise si fratii din Limpezis, au avut loc alegerile locale. Atunci Romica Moise a iesit primar cu o majoritate covarsitoare. Am fost printre putinii care au crezut in primarul Romica Moise. Si ma bucur ca nu m-am inselat. In primul mandat a realizat cat n-au reusit alti primari in cinci sau sase. Am mai discutat cu el cand ne gaseam pe ulitele din Movila Banului. Ultima discutie a fost in aceasta vara si am avut ca subiect Strategia de dezvoltare a comunei Movila Banului ( strategia, redactata in aproape 160 de pagini, poate fi gasita pe internet). Atunci am vorbit si despre investitia de pe „campul cu bombe” (din batrani zona mai are si o denumire obscena asemanatoare cu „orasul” de langa Tandarei). I se spune „campul cu bombe” deoarece in acea zona aviatia efectua trageri cu armament real. Fiind o zona cu pericol iminent, perimetrul era aflat sub stricta supraveghere. Motiv pentru care terenul, faneata presarata cu catina alba, a ramas in proprietatea Primariei Movila Banului.
Putem spune ca a ramas in asteptarea viitoarei autostrazi A7 care va traversa judetul exact prin „campul cu bombe”. Si bomba a venit astazi de la Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau. “O să avem o colaborare, noi, Consiliul Județean Buzău, cu comuna Movila Banului. Am vorbit deja cu domnul primar, cu o parte dintre domnii consilieri, cu o parte dintre cetățeni, ca o suprafață de 400 ha teren să treacă în patrimoniul Consiliului Județean. Cu o parte dintre UAT-urile din zonă vom încerca să accesăm fonduri europene și cu siguranță că vom accesa, astfel încât să putem fi parteneri, să putem dezvolta un parc industrial în zonă, pentru că pe acolo va trece Autostrada A7, pe acolo va fi un inel al autostrăzii și este o zonă care se pretează pentru astfel de activități”, a declarat în cadrul ședinței ordinare a CJ Buzău, președintele Petre Emanoil Neagu.
Cele 400 de hectare de teren puse la „bataie” se afla intr-o zona strategica, la jumatatea distantei dintre satele Movila Banului si Clondiru. Movila Banului renumita prin bazinele legumicole, in acelasi timp fiind si o zona cerealiera de exceptie, pe cand de la Clondiru incepe zona viticola si pomicola. Asadar, investitia de la NODUL A7 este una benefica pentru partea de sud a judetului nostru.