NEHOIU, IN VARFUL LEGII MUNTELUI

La sfarsitul saptamanii trecute, la Primaria Orașului Nehoiu a avut loc întâlnirea organizată de specialiștii Direcției pentru Agricultură Județeană Buzău cu producătorii agricoli din zona de munte a județului, crescători de animale. Cu această ocazie a fost prezentat pe larg Programul de încurajare a activităţilor din zona montană, aprobat prin Legea nr. 197/2018  – Legea muntelui, program pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, de la bugetul de stat, prin bugetul M.A.D.R. La întâlnire au participat și reprezentanți ai autorităților locale, dar și investitori interesați în crearea în zonă a unui centru de colectare a lânii.

Programul de încurajare a activităţilor din zona montană include investiții pentru înființarea de centre de colectare și/sau prelucrare a  laptelui, centre de colectare,  spălare şi prelucrare primară de lână şi piei, unități de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor, stâne montane, centre de colectare și prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor sau a plantelor medicinale și aromatice.

În viitorul apropiat la Nehoiu va funcționa un Oficiu de Dezvoltare Montană subordonat Agenției Naționale a Zonei Montane, având ca principală misiune identificarea posibilităților de investiții în zona montană privind valorificarea produselor specifice, precum și stabilizarea populației în aceste zone.

Dezvoltarea durabilă şi incluzivă a zonei montane reprezintă o prioritate a M.A.D.R. și presupune dezvoltarea activităţilor economice specifice, asigurând astfel păstrarea tradiţiilor, a identităţii culturale, protejarea patrimoniului cultural, menţinerea biodiversităţii şi protejarea naturii şi a peisajelor, în vederea creşterii atractivităţii şi calităţii vieţii în zonele montane.

 

 

Director executiv D.A.J. Buzău,

                                    Dr. ing. Florea Cosmin Nicolae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings