Neagu, mai tare ca un referendum!

Sarata Monteoru este singura statiune din Romania care a fost gospodarita administrativ de o comuna. Dupa cum se poate observa si in poza, statiunea avea statutul de interes local. Asta inseamna ca tot ce se putea face in statiune putea fi realizat numai cu bani proveniti din bugetul local. Nici vorba de investitii, repearatii de anvergura ori lucrari prin care sa se atraga atentia despre efectele curative ale apei de la Monteoru.

Nu putem spune ca nu au fost incercari pentru schimbarea la fata a statiunii. “Sînteţi de acord cu alipirea Staţiunii Sărata Monteoru la municipiul Buzău?”, cu cele două opţiuni, “DA” sau “NU”. Aceasta era intrebarea la care se solicita raspuns la referendumul organizat la sfarsitul lui octombrie 2005.

După eforturi şi demersuri susţinute ale autorităţilor, Sărata Monteoru a fost inclusă, în sfârşit, în categoria staţiunilor balneoclimatice. Acordarea acestui statut s-a făcut  prin Hotărârea nr. 926 din 8 decembrie 2016, emisă de Guvernul României.

 

,,Acordarea statutului de staţiune balneoclimatică reprezintă încă un pas important în procesul de revitalizare a staţiunii Sărata-Monteoru. Noul statut oferă posibilitatea accesării mai multor categorii de fonduri, atât europene, cât şi guvernamentale. Interesul nostru, al autorităţilor locale, este acela ca staţiunea Sărata-Monteoru să devină un centru de atracţie pentru turişti, mai ales că este o zonă prea puţin exploatată din acest punct de vedere. Consiliul Judeţean va sprijini în continuare proiectele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sărata-Monteoru şi sunt convins că, împreună cu Primăria comunei Merei, vom reuşi să finalizăm şi alte proiecte, care vor duce la dezvoltarea staţiunii şi transformarea acesteia într-un reper turistic la nivel naţional”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

La sfarsitul secolului trecut, Baile Sarata, infiintate de celebrul proprietar de terenuri petrolifere Grigore Monteoru, erau cunoscute pentru efectele sale terapeutice atat in tara, cat si in strainatate.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings