” Mos Toma” mai are de asteptat pana va intra in istorie ca “Moş Ţintea”

Primarul Constantin Toma, anunţa, in prima decada a lunii, că va lansa în dezbatere publică un proiect prin care municipiului ar urma să-i fie alipită comuna Ţinteşti (si astazi s-a tinut de cuvant). La vremea respectiva, multi buzoieni s-au intrebat de ce fratia cu Tintesti si nu cu Maracineni, Spataru sau Vernesti ? Sau de ce nu toate trei… si apoi, daca Toma mai obtine un mandat, se poate lupta sa mute Capitala la Buzau…
” De ce Ţinteşti? E adevărat, este comuna în care m-am născut şi am crescut, dar din punct de vedere geografic, strategic este cea mai bună variantă prin această unire a Buzăului, pentru că Buzăul nu mai are terenuri, nu mai are unde să se dezvolte”, sustine primarul Buzăului. Cert este ca, in nota obisnuita, primarul zice că este absolut necesară alipirea comunei Ţinteşti de municipiul Buzău pentru că oraşul nu mai are terenuri pentru a se dezvolta, iar comasarea cu Ţinteştiul, care are doar 4.500 de locuitori, va face ca suprafaţa oraşului aproape să se dubleze.” este argumentul primarului Toma.
La finalul ședinței Consiliului Județean de astăzi, președintele instituției, Petre Emanoil Neagu, a comentat intenția primarului Toma de a comasa Buzăul cu Ținteștiul. Neagu este de părere că unirea celor două localități va aduce județului un plus de valoare, DAR este sceptic în privința concretizării rapide a proiectului care privește unirea municipiului cu localitatea Țintești.
”Părerea mea că în acest mandat este foarte greu să se realizeze, pentru că deja au fost alegeri. Deja suntem într-un exerciţiu financiar 2024, dar probabil se va dori acest lucru pe viitor. În momentul în care referendumul, să zicem, că este validat de către cetăţeni ( adică să fie 50% + 1 la vot), atunci urmează celelalte cutume. Deci, dacă se va realiza, probabil că va exista un pol de dezvoltare. Mă refer aici la suprafaţa teritorială. Se pot dezvolta anumite lucruri. Important este ceea ce doresc cetăţenii municipiului Buzău şi ce doresc cetăţenii comunei Ţinteşti. Nu pot să vorbesc acum decât de un principiu. Ca principiu, unirea Buzăului cu Ținteștiul va aduce probabil un plus valoare, ca și dezvoltare sustenabilă și durabilă ar fi un plus valoare, dar sunt niște etape de parcurs, trebuie o consultare cetățenească să vedem dacă și cetățenii vor. Până la coadă nu e important ce doresc eu, ci ce dorește marea majoritate a cetățenilor, mă refer la cei din Buzău și la cei din Țintești. Trebuie urmate toate cutumele”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Legende despre vechimea satului
Primul document care aminteşte localitatea Ţinteşti există din 1815, însă, din generaţie în generaţie s-a transmis informaţia că satul ar fiinţa din secolul al XVII-lea, din timpul lui Mihai Viteazul. Cele mai vechi urme de locuire pe aceste meleaguri datează din neolitic şi eneolitic. Aici au fost descoperite locuinţe de suprafaţă, iar cercetarea acestora atestă deja începutul procesului de trecere la viaţa sedentară, cultivarea plantelor şi creşterea vitelor constituind preocupări de bază ale comunităţii. În prima monografie a satului Ţinteşti, învăţătorul Ion Neagu menţiona faptul că această localitate, conform bătrânilor, n-a fost la început pe spaţiul pe care se află azi, ci la punctul numit “În Crucioae”, loc care se află mai jos decât cel pe care este acum satul, la o răscruce de drumuri. Legenda care pare a fi corectă spune că numele satului vine de la un oier de pe Valea Slănicului, Moş Ţintea, care ar fi pus bazele localităţii.

TITI PETRE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings