MESAJUL PREFECTULUI JUDEȚULUI BUZĂU

Bună ziua!

Transmit public astăzi un semnal de alarmă tuturor buzoienilor.

În ultima perioadă, numărul zilnic al infectărilor cu noul Coronavirus a depășit toate cotele înregistrate până acum, atât în starea de urgență, cât și în starea de alertă. Privesc cu îngrijorare faptul că apar, pe lista persoanelor infectate, cadre medicale sau lucrători în centrele speciale ale sistemului de asistență socială.

Evoluția numărului de infecții cu noul Coronavirus în județul nostru arată mai multe lucruri pe care trebuie să le subliniez:

– pandemia este departe de a fi trecut. Pandemia nu ține cont de măsurile de relaxare, ci dimpotrivă, evoluția ei este favorizată de acestea.

– în Buzău nu avem focare de infecție, pe care să le izolăm prin carantină și să le neutralizăm. Avem TRANSMITERE COMUNITARĂ.

– nivelul de vigilență a cetățenilor față de pericolul reprezentat de Covid-19 a scăzut la un nivel îngrijorător.

Legat de acest ultim aspect, vreau să fac câteva observații. Sunt două realități foarte periculoase care antrenează un răspuns riscant al cetățenilor în fața pericolului infectării:

  • nivelul îngrijorător al manipulării pe rețelele de socializare și
  • atitudinea iresponsabilă a unor oameni politici.

În primul caz, este dezarmant să vezi ce nebunie este pe internet și pe rețelele de socializare, câte știri false și câte îndemnuri la nesupunere civică și încălcare a măsurilor de prevenire stabilite de Guvern. Unii susțin că rezultatele transmise de specialiștii Direcțiilor de Sănătate Publică sunt făcături, iar alții, de exemplu, susțin pur și simplu că pandemia nu există, că este o invenție. Sunt de părere că Statul trebuie să își întărească intervenția în această zonă.

În al doilea caz:

Sunt prefectul unui județ în care, în perioada stării de urgență sau cel puțin pentru o mare parte a acesteia, măsurile speciale de prevenire și-au dovedit eficiența. Am coordonat acest proces la nivel județean și am ținut să transmit buzoienilor, ori de câte ori am avut ocazia, mesajul de a sta acasă și de a se proteja cât pot ei de mult în fața virusului. Toate acestea, împreună cu eforturile polițiștilor, jandarmilor, efectivelor ISU, specialiștilor Direcției de Sănătate Publică și comitetelor locale pentru situații de urgență, au avut ca rezultat protejarea foarte eficientă a județului nostru în fața Coronavirusului.

 

După această etapă, scăderea  numărului zilnic de infectări și de decese comunicat de Guvern a susținut trecerea la etapa mai blândă a stării de alertă. Aceasta a fost necesară pentru a reporni economia și pentru reintrarea într – un făgaș apropiat de normalitate al activității instituțiilor și al vieții sociale. În momentul în care au fost activate măsurile de relaxare, care au constat în primul rând în renunțarea la restricționarea deplasării și redeschiderea magazinelor și teraselor, responsabilitatea a trecut aproape cu totul la cetățeni, la fiecare dintre noi.

Am avut, după cum se știe, și experiența unor focare de infecție, în cartierul Poștă din municipiul Buzău și în localitatea Râmnicelu, unde am impus imediat carantina. Acolo am demonstrat că am izolat virusul și am stopat răspândirea acestuia.

În momentul în care responsabilitatea de a preîntâmpina infectarea cu Coronavirus a trecut la cetățeni, situația s-a schimbat radical. Nu vreau să culpabilizez cetățenii județului Buzău, pentru că buzoienii, cei mai mulți dintre ei oricum, respectă normele de distanțare socială și poartă măști. O parte a populației însă este victima inconștienței unora dintre politicieni, care din pricina populismului și a goanei după voturi și vizibilitate, dinamitează tot sistemul de siguranță și de protecție în fața infectării elaborat de specialiștii în sănătate publică și de Guvern. Într-o primă fază, au tăiat Poliției dreptul de a da amenzi celor care încalcă normele speciale. Au ajuns să identifice carantina și chiar internarea în spital a bolnavilor de Covid-19 cu tortura. Alții, și aici dau un exemplu local binecunoscut, s-au opus instituirii carantinei în focarele de infecție. Mai nou, unii politicieni cu funcții înalte în Stat afirmă că numărul în creștere de infectați cu noul virus este o plăsmuire a Guvernului, pentru a da fundament prelungirii stării de alertă.

Un alt exemplu pe care vreau să insist este cel al deciziei de a stabili în fiecare județ spitale de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Politicienii locali s-au năpustit asupra acestui subiect făcând zilnic presiuni pe autorități pentru revenirea asupra deciziei. Vă spun opinia mea: această decizie a fost una dintre cele mai bune măsuri luate de Guvern în toată această perioadă. Își imaginează cineva dezastrul de sănătate publică pe care l-am fi avut dacă pacienții testați pozitiv pentru Coronavirus erau internați laolaltă cu ceilalți pacienți?!

Președintele României a fost blând când a afirmat că în fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Eu aș fi folosit termenul “ticălos”.

Cer tuturor instituțiilor locale angrenate în lupta pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului să își sporească nivelul de atenție și de intervenție în această perioadă. Solicit aleșilor locali să scoată Coronavirusul de pe agenda politică și să îl treacă pe agenda publică, cea pentru a cărei gestionare sunt plătiți din bani publici.

Voi constitui echipe de control pentru verificarea respectării măsurilor legale pe tema Covid-19 și nu voi ezita să fac plângeri penale tuturor celor care contribuie la răspândirea virusului.

În finalul acestei declarații de presă, mă adresez tuturor buzoienilor:

Stimați cetățeni,

În județul nostru, riscul de infectare cu Coronavirus este acum mai mare decât a fost în toată perioada stării de urgență. Virusul are transmitere comunitară, este printre noi. Singura soluție REALĂ de a nu vă infecta este la dumneavoastră. Protejați-vă, pentru că numai așa vă protejați sănătatea și familia. Purtați mască în spațiile publice, dezinfectați-vă cât de des puteți mâinile. Păstrați distanța socială, indiferent de situație. Evitați aglomerările, pentru că sunt sursă de infectare.

Am încredere că acest mesaj public pe care îl transmit cu îngrijorare și responsabilitate va fi înțeles, însușit și aplicat de cât mai mulți buzoieni până ce pericolul pandemiei va trece cu adevărat.

Vă mulțumesc!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings