March 23, 2025

MEDIEREA, VAZUTA DE “PACIFISTUL” VALI PETCU

0
IMG_20140116_181346454

  Mediatorul este persoana neutră care, în cazul unei dispute, se situează între cele două părţi aflate pe IMG_20140116_181254577poziţii antagoniste şi le facilitează apropierea poziţiilor prin intermediul unei negocieri eficiente si eficace, astfel încât problema pe care o au să îşi găsească o rezolvare. Neutralitatea mediatorului se manifestă prin aceea că el nu are nici o legătură cu vreuna dintre părţile implicate şi nu are nici un interes nici faţă de subiectul disputei şi nici faţă de felul în aceasta se soluţionează sau de felul în care se finalizează procedura de mediere. Spre deosebire de judecător sau arbitru, mediatorul nu are autoritate legală, nu reprezintă o putere. Mediatorul poate doar să convingă, să determine părţile să ajungă la rezolvarea conflictului, ajutându-le să se înţeleagă. Neutralitatea este condiţia sine qua non a medierii de succes.  

 

 Despre mediere si continutul ei, aflam amanunte de la avocatul Vali Petcu, un specialist de exceptie in comunicare, in negociere si in deschiderea spre dialog.

REP.  Medierea şi meseria de mediator sunt concepte relativ noi in Romania si in Buzau. Cât de informaţi sunt buzoienii despre existenţa acestei instituţii?

V.P. Buzoienii nu sunt foarte informati, din pacate, asupra procesului de mediere si sunt pusi in situatia ingrata de a alege un mediator in momentul in care ajung in fata instantei.

REP.Cum vedeţi viitorul acestei profesii în România?

V.P. Teoretic totul este posibil. Practic……

REP.Putem afirma că instituţia de mediere a început să funcţioneze?

V.P. Inca nu pe deplin. Avem nevoie de ani buni sa intelegem ca un litigiu se poate rezolva si pe cale amiabila nu doar in fata instantei.

REP.De ce ar trebui să apelăm la mediator, când avem instanţa de judecată la care poate apela oricine?

V.P. Timp si bani. Doua elemente de care din pacate viata sau mai bine zis anii pe care ii traim ne obliga sa tinem cont.

REP.În ce cazuri poate avea loc medierea? 

V.P. Tot ce inseamna civil, parte din comercial si din penal.

REP.Ea poate fi aplicată inclusiv în cazul unor litigii economice?

V.P. Exista cauze comerciale care se pot media:

• Executarea contractelor;
• Interpretarea clauzelor contractuale;
• Rezilierea sau rezolutiunea contractelor;
• Pretentiile comerciale izvorate din neexecutaea sau executarea cu intarziere a contractelor;
• Conflictele dintre diferite compartimente ale societatii;
• Conflictele intre angajati, angajat si angajator etc.
• Orice situatie conflictuala generata in derularea contractelor de natura comerciala.
• Conflictele ivite intre societatile comerciale partenere, conflictele aparute in interiorul acestora precum si conflicte aparute intre societati comerciale persoane juridice si persoane fizice (in calitate de beneficiari, prestatori, etc).
• Contracte comerciale in derulare, dar si contracte ajunse la finalul executarii lor si asupra carora exista neintelegeri.

REP.Care este garanţia că mediatorul va fi corect şi imparţial? Un conflict poate fi mediat de mai multe persoane? 

V.P. Prin definitie meseria de mediator impune celui care face medierea sa fie corect si impartial. Daca una din parti considera ca mediatorul nu tinde sa-I aduca un prejudiciu sau sa favorizeze cealalta parte, procesul de mediere poate fi interupt si se poate apela la un alt mediator. La orice conflict pot asista mai multi mediatori.

REP.Care credeţi că vor fi cele mai frecvente tipuri de conflicte pentru a căror soluţionare se va apela la mediere?

V.P. In primul rand divorturile, apoi partajul si nu in ultimul rand contractele comerciale.

REP.Va reuşi această alternativă, medierea, să degreveze instanţele de numărul mare de dosare?

V.P. Experienta tarilor care folosesc medierea ca si solutii alternative la un proces demonstreaza ca instantele pot fi degrevate in mare parte. Avand insa in vedere spiritual nostru balcanic si teama de nou, exista posibilitatea ca medierea sa fie respinsa din start ca si idée si instantele sa ramana cu acelasi numar mare de dosare.

REP.Dacă medierea eşuează, ce altă cale există pentru a stopa un proces?

V.P. Aceasta este singura modalitate de a rezolva un litigiu. Daca medierea a esuat, iar partile insista in continuare ca o Autoritate sa le rezolve problema, in afara instantei nu exista o alta cale de rezolvare.

REP.Hotărârile luate de mediatori sunt definitive sau pot fi atacate la un forum superior?

V.P. Mediatorii nu iau hotarari, mediatorii nu dau rezolutii, mediatorul nu face altceva decat sa intocmeasca un act de mediere cu decizia partilor implicate in conflict, decizie pe care o vor semna si care va fi semnata si stampilata si de mediator ca si observator. Actul de mediere devine valabil abia in momentul in care este legalizat de o instant de judecata.

Se poate considera că prin obligativitatea medierii se încalcă în vreun fel liberul acces la Justiţie?

Absolut deloc. Statul nu impiedica liberal acces la justitie, dar vrea ca cetateanul sa afle ca exista si o alta modalitate de a rezolva un conflict.

REP.Ce părere aveţi despre faptul că mai multe ONG-uri au cerut ca în cazul violului să nu se instituie obligativitatea ca părţile să meargă la o şedinţă de informare privind medierea înainte de a se adresa instanţei? 

V.P. Sunt de accord cu ei. Prin definitie violul aduce nu numai prejudicii fizice ci si psihice si morale.

 ANDREEA DINU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings