LAPTE GROS, BOT GROS, OBRAZ SUBTIRE

LAPTE GROS. Legea “ laptelui”, ca multe altele, a fost gandita bine, dar pusa prost in aplicare. Adica, Bosss taurusaplicata in pur stil romanesc:”cu fundu”.De la 1 ianuarie 2014, producătorii nu mai au voie să vândă lapte crud decât dacă obţin avize sanitar-veterinare care să ateste calitatea acestuia. Un aviz costă circa 80 de lei, sumă pe care ţăranii cu una-două-trei vaci în curte nu şi-o permit. Însă, dacă se asociază, pot vinde laptele în grup către procesatori, cu profit.

BOT GROS. Trebuie respectata si igiena mulsului. Atfel, laptele trebuie răcit rapid şi păstrat în tancuri de răcire. Aceste echipamente sunt prea scumpe pentru majoritatea micilor proprietari de vaci. Un tanc de 100 de litri costă circa 1.500 de euro. Si de aici intervine onor guvern.

LAPTE GROS. Dacă ţăranii cu cel mult cinci vaci formează o asociaţie la nivel de comună, pot primi circa 5.000 de euro pe asociaţie pentru a cumpăra tancuri cu o capacitate de maximum 1.000 de litri. Cererile se depun la APIA.

OBRAZ SUBTIRE. Intenţia bună a autorităţilor a fost umbrită de termenul scurt în care trebuia înfiinţată şi asociaţia şi parcurse procedurile legale pentru obţinerea banilor. Termenul gandit iniţial era finele lui decembrie 2013. Asa ca a mai este nevoie de o hotarare de prelungire a termenelor initiale. Un  printr-un proiect de hotărâre,  va ajunge pe masa Guvernului, termenul fiind devansat cu cinci luni, până pe 15 mai 2014.

LAPTE GROS. Fiecare membru al asociaţiei va mulge laptele şi îl va depozita în tancul de răcire, de unde va fi preluat de procesator. Din tanc va fi luată o probă, pentru laborator. Dacă rezultatele vor arăta că laptele nu e bun, vor fi luate probe de la fiecare producător. Cel găsit vinovat va trebui să acopere şi pierderile celorlalţi membri ai asociaţiei în contul laptelui nevândut către procesator şi costul analizelor suplimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings