GRUPARE INFRACŢIONALĂ, SPECIALIZATĂ ÎN INFRACŢIUNI INFORMATICE, DESTRUCTURATĂ

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Buzău au destructurat o grupare infracţională organizată, specializată în infracţiuni informatice. În urma a 5 percheziţii, au fost ridicate carduri, documente bancare şi diferite sume de bani. 

În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B. T. Buzău au efectuat 5 percheziţii la membrii unei grupări infracţionale organizate, cu vârste cuprinse între 19 şi 34 de ani, specializaţi în operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesul ilegal la un sistem informatic.

La activităţi au participat şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe documente, carduri bancare, un laptop folosit în activitatea infracţională, precum şi 23.500 de euro şi 64.900 de lei.

Din cercetări a reieşit că, membrii grupării ar fi obţinut în mod fraudulos date de identificare ale unor titulari legitimi de conturi bancare din Olanda şi Germania, prin atacuri informatice cu mesaje transmise în mediul electornic, însoţite de un virus, sau mesaje nereale privind sisteme de securitate, emise în numele unor bănci.

Activitatea infracţională ar fi fost direcţionată de către membri ai grupării din Republica Moldova, fiind urmată de operaţiuni frauduloase de transferuri on-line din conturile a 7 persoane din Olanda şi Germania, în conturi bancare ale membrilor grupării, din România.

Prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 10.000 de euro şi 115.000 de lei, ultima tranzacţie fiind efectuată la data de 16 martie a.c., când ar fi fost retrasă o sumă de bani, în mod fraudulos, din conturile a două persoane din Germania.

Cei 5 au fost conduşi la audieri, fiind cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesul ilegal la un sistem informatic.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings