GRIPA SAU COVID ?
Sezonul rece se apropie, iar oamenii se asteapta deja la cazurile de gripa cu care s-au obisnuit an de an. Totusi, anul 2020 este atipic, iar o gripa, care pana acum nu ridica semne de intrebare, poate sa devina cu adevarat ingrijoratoare in conditiile actuale, cu o pandemie desfasurandu-se pe fundal, pe intreg globul. Astfel, este doar o problema de timp pana o sa apara confuzia, pana cand oamenii o sa se sperie, nu o sa stie daca au gripa sau COVID-19.
Virgil Musta, seful sectiei de boli infectioase a Spitalului “Victor Babes”, din Timisoara, si Radu Tincu, medic primar in cadrul sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic de Urgenta “Floreasca”, din Bucuresti, au explicat pentru Ziare.com cum putem diferentia gripa de COVID-19.
“Din pacate, nu prea se poate diferentia”, spune Virgil Musta.
Medicul explica ca simptomatologia este extrem de similara si ca este foarte dificil de diferentiat. In plus, adauga el, simptomele gripei s-au modificat in ultimii ani, multi oameni nu mai dezvolta forma tipica. Totusi, ar exista un indiciu.
“Mare parte din simptomatologia care apare in gripa apare si in COVID-19. Daca vorbim de formele tipice, exista mici diferente, doar ca, de cele mai multe ori, pacientii nu prezinta forma tipica, au o simptomatologie variata. Daca la inceput se stia foarte clar la gripa, febra, ochi rosii, tuse seaca initial, care apoi devine productiva, dureri de muschi si de oase, in ultimul timp au aparut si simptomatologii digestive, predomina si durerea de cap. COVID-19 merge pe aceeasi simptomatologie. Un singur lucru nu am intalnit pana acum nici la gripa, nici la alte infectii, pierderea gustului si a mirosului. Daca se pierd gustul si mirosul, foarte probabil este COVID-19”, explica Virgil Musta.
Pe de alta parte, spune el, doar un test poate face 100% diferenta, iar aceste cazuri pot fi prevenite doar prin vaccinul gripal, pe care il recomanda.
Totusi, masurile de preventie adoptate pentru prevenirea raspandirii COVID-19, adica masca si distantarea sociala, ar putea duce la un numar mai scazut de cazuri de gripa. Medicul ofera drept exemplu Australia:
“In Australia, unde s-au luat aceleasi masuri de prevenire a COVID-19 prin purtarea mastii si prin distantarea sociala, cazurile de gripa, care au cam acelasi mod de transmitere, au scazut de la 82.000 pe an la 460”, exemplifica Virgil Musta.
Radu Tincu este de aceeasi parere, sustinand ca, din punct de vedere clinic, este foarte dificil de realizat aceasta diferenta.
“Exista diferente de la o persoana la alta si cand vorbim doar de COVID, unele persoane se prezinta cu febra ca prim semn, alte persoane cu durere la nivelul gatului, altele cu simptomatologie digestiva, in special cele din grupa pediatrica. Va fi foarte greu de realizat aceasta diferentiere, cel mai probabil chiar imposibil de realizat din punct de vedere clinic, adica in momentul in care vom avea in fata un pacient care are simptomatologie respiratorie”, spune Radu Tincu.
Medicul spune ca optiunea ar fi implementarea programului de testare pentru pacientii suspecti de gripa, astfel incat sa se determine foarte rapid daca este vorba de virusul gripal sau nu.
“Lucrul cel mai important este implementarea programului de testare pentru pacientii suspecti de gripa, adica programul de testare pentru gripa. Presupune efectuarea unui test rapid, cu rezultat aproape instantaneu, pe loc”, adauga medicul Radu Tincu.