CAPELE, CIMITIRE, APA „LUVIALA”

Politica din Codrii Vlasiei(de altadata) este presarata cu peronaje bizare varate-n fata pentru a putea fi manipulate. Ne-am obisnut sa avem drept candidati ospatari, tractoristi, mecanici, coafeze, carciumari sau cantareti de cumetrii. Am avut absolventi de liceu in prag de pensionare, absolventi de facultate cu diplome luate pe trei gaini si zece oua, doctoranzi care nu stiau ce este un doctorat, dar si indivizi care n-au muncit niciodata in viata lor. De astfel de personaje geme politica autohtona, in istorie intrand doar cu stalcirea limbii romane, lipsa bunului simt, gandirea(daca exista) starnind (prea tarziu) oprobiul public. Acest gen de candidati sunt de fapt vrajitorii din vorbe fara de fapte care nu fac altceva decat sa ne dam seama ca s-au pierdut degeaba patru ani din viata noastra. Si o luam de la capat  cu un alt proces democratic. Credem noi…

Dupa alegeri, la un anumit timp, ne dam seama daca am gresit sau nu cu votul nostru. Daca am gresit, mai asteptam patru ani, perioada in care tot ne facem planuri despre cum va fi alesul nostru. Si asta pentru ca votăm cu sufletul și nu cu mintea, votăm promisiuni și nu fapte sau exemple pozitive, votăm negativ ”doar ca să nu iasă celălalt”, ” să nu ne taie pensiile sau ajutoarele sociale sau ”să alegem răul mai mic”. Ăsta este votul românesc…Nu dăm importanță la proiecte și la cei care vorbesc despre muncă susținută, vrem un pic de circ amestecat cu vendetă și povești de alcov sau amantlâcuri savuroase. Puțină intrigă, cu invidie și ”topping” de bârfa si prostie.  Suntem o națiune iubitoare și consumatoare de politică, dar nu o politică intelectuală, ”luminată” ci formată din contre, mediocritate și lipsă de integritate.

Cum ne aflam la doar cateva zile distanta de alegerea alesilor locali care ne vor aranja zilele functie de stampila noastra, putem sa discernem cum se face diferenta intre candidati. Si asta pentru ca avem de-a face cu oameni de toata isprava, dar si oameni care ne imbrobodesc pana ne indobitocesc.

Deoarece Buzaul este lung si lat, nu vom face altceva decat sa ne invartim in perimetrul viitoarei Zone Metropolitane ticluita de Petre Emanoil Neagu si Constantin Toma, zona care are menirea de a impune un altfel de ritm de dezvoltare, cu bataie scurta, medie si lunga, dezvoltare in care vor fi incluse localitatile aflate la 30 de kilometri de Buzau.

  De apreciat…Acolo unde avem primari gospodari, oamenii merg de placere la urne stiind sigur ca urmatorii patru ani nu sunt pierduti, iar proiectele au continuitate. Si asta pentru ca munca si respectul fata de cetateni nu are culoare politica. Vorbim aici de TITEL de la Maracineni, „primarul” care alearga ziua si noaptea pentru ca vrea ca urbea lui sa fie fruntea… Si acum si mai tarziu, pentru ca nepotii nepotilor lui sa aiba cu cine se mandri. La fel si DRAGOMIR de la Galbinasi, Marian Musat de la Valea Salciei, urmati indeaproape de Romica Moise de la Movila Banului, Stefan Chirca de la Merei si vreo patru duzini care merita a fi nominalizati.

Ce ne facem…cu comunele din lantul Metropolitan ramase in urma cu unul sau doua mandate, comune in care locuitorii au fost pastoriti de vraja viitorului de la timpul trecut. Si daca tot am pomenit mai sus de Moise de la Movila despre care se cuvine sa spunem cuvinte frumoase, apreciez ca aceleasi cuvinte pot fi adresate si lui Moise …de la Costesti. Constantin Moise va ramane in istoria comunei Costesti ca un primar care a facut si el ce a putut si cat a putut. De unul singur nu ai cum, oricat ai vrea sa faci ceva de anduranta. Cand ai langa tine niste „iele” pline de „adevaruri ascunse” si „o mana dreapta” care te pupa-n fata… si-n spate nu mai conteneste cu suturile…atunci viitorul nu suna bine deloc.

Spun asta pentru ca tabloul pestrit al candidatilor nu prevesteste nimic bun…

De la inceputul anului s-a tot vorbit despre Zona Spataru in termeni oficiali, tehnici, politici ori de suflet. Jenant este ca onor candidatii n-au inteles absolut nimic. Drept dovada sunt aberatiile cu care candidatii vin sa abureasca alegatorii.

Un candidat promite ca va amenaja trei sensuri giratorii pe DN 2 E 85, cateva treceri de pietoni, pe acelasi drum, case praznicale si mortuare asezonate cu cimitire. Viitorul suna bine cu astfel de propuneri…

Alt candidat se lauda ca a facut si ingrijit rigole pentru ape „luviale”. Pentru ca este un candidat de tip nou, omul si-a facut clip video trimis cu dragoste tuturor satenilor. Dupa vizionarea filmuletului, mămăiţele au spus pe facebook că(!) se tem ca dupa ce in DEX va fi introdusa notiune de apa „luviala”, unii parlamentari, la fel de sugubeti precum „cantidatul”, vor lua decizia de introducere la plata si a noii categorii de apa. Asta inseamna ca trectul a sunat prost, iar viitorul va fi la fel ca trecutul…

Si cand am spus ca trecutul a sunat prost, iar viitorul suna la fel ca trecutul, am avut ca baza de plecare inclusiv ostile din spatele celor doi candidati din care nu lipsesc „ielele” de altadata.

Din motive lesne de inteles, nu am facut referire la partide si nici nu le-am dat nume candidatilor. Celor doi, unu si doi, ca pe langa ei mai sunt si altii. Unii cu programe, altii doar cu grame…

Situatia nu pare deloc a fi pe intelesul tuturor. Motiv pentru care, satenii au obligatia morala sa voteze cu mintea si sa se gandeasca la viitorul copiilor lor, sa mearga cu totii la vot si sa aplice stampila pe cel care este un bun gospodar, lasa ceva in urma lui, un om care stie ce este acela program de dezvoltare, un om care nu vine pentru bani, avantaje si favoruri, un om care stie sa deschida toate usile pentru ca satenii sa fie mandri ca locuiesc intr-un Costesti parte componenta a unei Zone Metropolitane Buzau. Sunt extrem de multe de facut, trebuie munca extrem de multa, trebuie viziune, trebuie un program coroborat cu programele judetene, nationale si europene. Daca aveti un astfel de candidat, nu-l iertati, puneti-l la treaba, ca altfel comuna va ajunge sa fie luata de valul de apa „luviala” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings