,,Fantezie şi îndemânare” de Ziua Internatională a surditătii

                  Asociaţia ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” va lansa  joi, 26 septembrie, proiectul fabrica-de-pensule ,,Fantezie şi îndemânare” pentru a marca la Ziua internationala  a surditătii. Activitătile se vor sustine la Galleria Mall în intervalul orar  11.00-18.00 .  Sunt asteptate să participe  persoanele cu deficiente de auz , oficialităti locale, dar si reprezentantii institutiilor publice , voluntari din cadrul organizatiilor non-guvernamentale precum si buzoienii care vor să învete notiuni de bază privind comunicarea în limbajul mimico-gestual. În cadrul proiectului va avea loc primul târg  cu produse de croitorie si grafică realizate de persoanele cu deficiente de auz în cadrul “Atelierul mestesugarilor surzi”. De asemenea, se vor mai desfăsura actiuni privind comunicarea în limbajul mimico-gestual prin ludoterapie. Tot cu ocazia acestui eveniment se va urmări si partea legată de incluziunea socială prin punerea în scenă a unor activităti practice si momente artistice care vor fi sustinute de institutiile de învătământ partenere la acest proiect. “În viață dacă poți înțelege mai bine, poți fi solidar, poți gândi altfel, fără discriminare și prejudecată. Prin cunoaștere , prin înțelegere,  într-o lume a auzitorilor este loc și de mai bine pentru cei fără comunicare verbală!” , a declarat Ionica Tarău managerul Asociaţiei ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” .

 

La proiectul ,,Fantezie şi îndemânare”  vor participa ca și colaboratori reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Buzău ,Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu De­ficienţe Auditive Buzău, Centrului Școlar pentru  Educație Incluzivă “Elena Doamna” Focșani, precum și voluntarii de la Asociația Sprijin Pentru Părinți Bacău și Asociatia “1 Iunie 2001” Buzău.

 

Ziua Internatională a Surditătii este celebrată în întreaga lume în ultima duminică a luni septembrie. Potrivit studiilor de specialitate hipoacuzia (pierderea de auz) este cea mai frecventă  deficienţă senzorială, care afectează mai mult de 500 de milioane de oameni la nivel global si se estimează că se va ajunge în 2014 la 700 de milioane, dintre care  aproximativ 90 milioane vor fi europeni. O persoană cu hipoacuzie îşi pierde capacitatea  de a distinge sunetele vorbirii şi poate avea o putere redusă de comunicare, acestea ducând în final la  dezavantaje economice şi educaţionale sau chiar la izolare socială. Conform datelor  publice, în România, peste două milioane de persoane au o problemă de auz, jumătate având vârsta sub 65 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings