„DRUMUL PENITENCIARELOR” TRECE PRIN BUZAU

Guvernul vrea să construiască un penitenciar într-o unitate militară dezafectată din județul Buzău. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi vicepremierul Marcel Ciolacu au vizitat, joi, o unitate militară dezafectată din localitatea Unguriu, judeţul Buzău, în vederea trasferării ei de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Justiției.

Unitatea militară se află pe o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi şi este luat în calcul transferul de la Ministerul Apărării Naţionale către Ministerul Justiţiei.

Ministerul Justiției transmite că se continuă, astfel, eforturile pentru remedierea condițiilor de detenție din sistemul penitenciar românesc și îmbunătățirea mediului de lucru pentru angajați în scopul de a se conforma standardului impus de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale și de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

”În prezent, la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor se înregistrează un deficit de 7.408 de locuri de cazare, existând 26.529 deținuți pe 19.108 locuri raportat la suprafaţa de 4 m2 per deţinut”, mai transmite Ministerul Justiției.

 

BERCENI de PRAHOVA

Guvernul României a aprobat, în cadrul şedinţei de joi, achiziţionarea, de către Ministerul Justiţiei, a unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui penitenciar de 1.000 de locuri de cazare în comuna Berceni din județul Prahova.

”Prin prezenta Hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui penitenciar în comuna Berceni, județul Prahova.(…) Având în vedere faptul că la data de 11.07.2017 la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor erau 26.969 deținuți, rezultă un deficit de 7.861 locuri, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului.

 

UNGURIU de BUZAU

“Astăzi, împreună cu domnul ministru al Justiţiei, preşedintele Consiliului Judeţean şi domnul primar Tirizică de la Unguriu, am avut o vizită la fosta unitate militară din comuna Unguriu. Au fost şi reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, şi domnul ministru a fost de acord cu locaţia, în vederea unui viitor penitanciar pe raza judeţului Buzău. Începutul este prin transferul terenului de la MapN, la Ministerul Justiţiei. Apoi o să vedem sursele de finanţare: fonduri europene ori din Planul Junker (Fondul European pentru Investitii Strategice), ori investiţie prin Banca Mondială”, a declarat vicepremierul Marcel Ciolacu.

Viitorul penitenciar ar urma să fie unul de tip tampon care ar asigura, practic, transferul deținuților care urmează să fie puși în libertate sau va găzdui deținuți cît timp alte penitenciare se vor afla în reabilitare. Structura va produce locuri de muncă, dar și o creștere a confortului locuitorilor, în condițiile în care infrastructura de acces va fi reabilitată. Impactul va fi unul important asupra economiei județene, nu numai locale.  “Judeţul Buzău, normal, va avea numai de cîştigat. Se estimează, în jur de 1 500 de locuri de muncă, în sistemul public. Sistemul privat, normal că pe orizontală se vor dezvolta şi societăţi private care vor deservi viitorul penitenciar”, a mai spus viceprim-ministrul Marcel Ciolacu. Noul penitenciar va fi construit pe structura cazărmilor din incinta a două unități militare aflate pe un teren de 15 hectare, în interiorul localității. Spațiile sunt racordate la utilități și au o structură solidă care corespunde normelor în acest domeniu. Autoritățile locale spun că populația comunei nu trebuie să își facă problem în privința siguranței, pentru că penitenciarul și împrejurimile acestuia vor fi foarte bine asigurate. Cu siguranță, impactul acestui proiect va genera o percepție favorabilă în rîndul locuitorilor, au mai declarat autoritățile din comuna Unguriu.

 

MANDRESTI din FOCSANI

Se poate constata cu usurinta ca se contureaza „DRUMUL PENITENCIARELOR” , drum in care Unguriu detine amplitudinea. Si asta pentru ca Penitenciarul Focsani are o capacitate maxima de 600 de locuri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings