DOSAR GREU…CU 12 GREI…LA TRIBUNALUL BUZAU

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată a omului de afaceri și a fostului judecător sindic Mihail Stănescu, la pachet cu trei polițiști din IPJ Buzău și unul din Inspectoratul General al Poliței Române, un expert tehnic judiciar de la Tribunalul Buzău,  dar și cu alți apropiați ai lui Dorin „Piticu“. Rechizitoriul procurorilor anti-mafia confirmă protecția de care controversatul afacerist a beneficiat de-a lungul timpului pentru a-i fi spălate dosarele astfel încât acesta să-și desfășoare nestingherit activitatea infracțională.

   „La data de 26.04.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

   MARINESCU DORIN, zis «Piticu», cercetat în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, împiedicarea sub orice formă a organelor competente, de control financiar, de a intra în condițiile prevăzute de lege, în sedii, ­in­cinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale și vamale, evaziune fiscală în formă ­ca­lificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită (25 fapte).

   RUSU PETRUȚA, cercetată în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în forma calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

   BĂJAN GHEORGHE, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și complicitate la delapidare.

   STOICA IOAN, zis «Ninel», cer­cetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și complicitate la delapidare.

   MARINESCU CARMEN, zis «Boșcu», cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat, complicitate la delapidare și complicitate la dare de mită (17 fapte).

   SANDU MIHAI, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

   STĂNESCU MIHAIL-GABRIEL, la data faptelor judecător la Tribunalul Buzău, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea a 6 infracțiuni de luare de mită.

   GAVRILĂ LIVIU, la data faptelor comisar șef la I.P.J. Buzău și șef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (actual Serviciul de Investigare a Criminalității Economice), cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la delapidare, abuz în serviciu în dauna intereselor publice, când prin faptă s-a cauzat un folos necuvenit pentru sine și pentru altul și luare de mită (15 fapte).

   CHIURCIU GHEORGHE, zis «Făraș», la data comiterii faptelor comisar șef în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, cercetat în stare de li­bertate pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (2 fapte) și favorizarea făptuitorului.

   ROȘIORU VARTAN, expert tehnic și contabil judiciar în cadrul Biroului local de expertize tehnice și contabile de pe lângă Tribunalul Buzău, cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

   DRAGHIA DĂNUȚ, la data faptelor organ de poliție judiciară cu gradul de agent șef principal la I.P.J. Buzău — Serviciul de Investigare a Fraudelor (actual Serviciul de Investigare a Criminalității Economice), cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului, abuz în serviciu în dauna intereselor publice când prin faptă s-a obținut un folos necuvenit pentru sine și pentru altul și luare de mită (2 fapte).

   ONEL IONEL, la data faptelor organ de poliție judiciară cu gradul de comisar la I.P.J. Buzău — Serviciul de Investigare a Fraudelor (actual Serviciul de Investigare a Criminalității Economice), cercetat în stare de li­bertate pentru săvârșirea infracțiunilor de compromitere a intereselor justiției“, se precizează în comunicatul DIICOT Buzău.

Prin actul de sesizare s-a reținut că „începând cu anul 2012 și până în luna iunie 2015, inculpatul Marinescu Dorin, care a administrat și controlat în fapt trei societăți comerciale cu sediul în municipiul Buzău, având ca obiect de activitate producerea de alcool etilic, precum și producerea și co­mercializarea de băuturi alcoolice (vin, băuturi alcoolice intermediare și băuturi alcoolice spirtoase), a inițiat și constituit împreună cu inculpații Rusu Petruța — persoana însărcinată cu tinerea evidentei contabile, Băjan Gheorghe și Stoica Ioan — însărcinați să execute în fapt activități gestionare, un grup infracțional organizat care a avut ca scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, neevidențierea tuturor veniturilor rezultate din vânzarea de vin alb, roșu și băuturi intermediare (unele dintre acestea fiind calificate în mod nereal ca vin, căci aveau în componența alcool etilic — ca materie primă accizabilă și, pentru comercializarea acestor băuturi, S.C. BACHUS DEALURILE ISTRIȚEI SRL Buzău nu deținea autorizație de antrepozit fiscal)“.

 

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Buzău.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings