CUM VREA SA EVITE NEAGU COSMARUL DE ACUM ZECE ANI!

Putini isi mai aduc aminte de imaginea dezolanta de acum 10-12 ani cand, in fiecare localitate din judet exista cel putin o investie lasata de izbeliste, facuri neplatite cu anii, firme intrate in faliment, primari disperati si oameni privind cu manie spre unii care mijeau in coltul gurii ca tare bine au mai condus tara. Acum situatia pare sa se repete deoarece Planul National de Dezvoltare Locala pare a se transforma in Proiectul National de Distrugere Locala.
Pentru a evita o repetare a ispravilor din acea perioada, conducerea Consiliului județean a solicitat votul consilierilor pentru contractarea unui împrumut de circa 10 milioane de euro. Cu acești bani va fi asigurată partea de cofinanțare pentru proiectele implementate din fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre extinderea si dotarea Unității de Primire Urgente a Spitalului Judetean, proiect pentru care ar urma să fie repartizată suma de 6,5 mil.lei. De asemenea, din același împrumut 4,5 milioane ar fi destinate dotării Ambulatoriului de Specialitate Integrat al Spitalului Judetean , iar alte 3 milioane pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Cei mai mulți bani ar fi necesari pentru continuarea unor proiecte de infrastructură, respectiv 17 milioane lei pentru DJ 203K Mărăcineni-Podu Muncii și 15 milioane pentru reabilitarea șoselei de la Vadu Pașii la limita cu județul Brăila.
“Nu sunt adeptul împrumuturilor, recunosc, dar, am realizat că nu se poate altfel. O să stăm toți să ne plângem, și, cine suferă? Cetățeanul. Angajăm un credit de aproape 10 mil. euro, bani pe care o să-i folosim doar la cotele de cofinanțare pentru proiectele europene. Am găsit o posibilitate cu dobândă foarte mică, în jur de 1%, unde putem să luăm un credit destul de repede ca să nu cumva să nu avem de unde să plătim cotele de cofinanțare. Constructorul nu m-așteaptă. În momentul în care omul a semnat, își face treaba, trebuie să primească banii. În plus, ca să putem implementa proiecte, trebuie să facem altceva înainte, să facem studii de fezabilitate, proiectare, și toate acestea se fac cu bani”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Președintele Consiliului Județean Buzău a motivat necesitatea împrumutului prin faptul că în ultima perioadă cheltuielile la nivelul instituției au crescut semnficativ. Sunt multe proiecte implementate cu fonduri europene, unde Consiliul trebuie să participe cu o anumită sumă, dar, între timp, au apărut și cheltuieli neprevăzute la alte proiecte, pe care trebuie să le asigure tot instituția, din bugetul propriu. Un exemplu este podul de la Vadu Pașii.
„Podul de la Vadu Pașii este aproape gata dar mai necesită și alte cheltuieli pe care le facem din surse proprii. O să fie un nou pod, celălalt rămâne în continuare monument, îi facem și iluminatul. Și am găsit surse în bugetul Consiliului Județean ca să putem să dăm 100 000 euro astfel încât noul pod, dar și cel vechi, să fie iluminate așa cum trebuie, dar și pentru siguranța circulației. Chiar dacă acest lucru cădea în sarcina comunei Vadu Pașii, m-am gândit, și am fost convins de specialiștii din Consiliul Județean, să finanțăm noi iluminatul, pentru că sunt ferm convins că așa rămânea. Este bine să facem lucrurile până la capăt.”
Un alt proiect, alte cheltuieli. Reabilitarea Spitalului Brătianu, monument istoric, o clădire emblematică a municipiului Buzău, se apropie de final, însă și aici mai este nevoie de bani pentru unele intervenții.
“O să fie finalizată și clădirea fostului Spital Brătianu. La sfârșitul acestei veri, constructorul își va încheia activitatea acolo, deci clădirea va putea fi funcțională. Să vedem unde mai putem găsi niște bani pentru că trebuie să amenajăm din fonduri proprii curtea, pentru că vrem s-o facem grădină publică. Degeaba am reabilitat clădirea dacă o țin goală și încuiată. Clădirea trebuie redată cetățenilor, dar în anumite condiții. Așa că, din fonduri proprii, vom amenaja o grădină publică acolo. Dar, în afară de clădire, este nevoie de bani și pentru mobilier. Nu poți să prezinți cetățenilor o clădire goală.”
Aceeași situație și în cazul proiectului privind reabilitarea Secției Dermato Venerice a Spitalului Județean Buzău. Lucrările de modernizare a clădirii sunt gata, însă se impun noi investiții în mobilier și alte dotări, ceea ce va scoate noi fonduri din vistieria consiliului județean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings