CONSILIERII JUDETENI SI-AU INSUSIT PLANUL DE ACTIUNE IN DOMENIUL DROGURILOR

La nivel de judet, consumul de droguri se amplifica de o zi la alta; se constata o crestere a numarului de consumatori, o scadere evidenta a varstei consumatorilor, dar si o crestere semnificativa a consecintelor consu,ului de droguri. Cum consecintele consumului de droguri lasa urme adanci in randul consumatorilor si a celor din jurul acestora, la nivel national se fac o serie de planuri de actiune pentra diminuarea numarului de consumatori.

Regretabil este faptul ca vorba lunga creste numarul consumatorilor si taierea raului de la radacina este amanata.  Mai mult, implicarea factorilor responsabili in actiunea de diminuare a numarului de consumatori bate pasul pe loc. Motiv pentru care, in sedinta CJ din 29 septembrie ac s-a adoptat o HOTĂRÂRE privind însușirea Planului de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul Județului Buzău 2022-2026.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 344/2022 a fost aprobată Strategia Națională în domeniul drogurilor pentru perioada 2022-2026 precum și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia.

În baza acestor documente strategice se elaborează, de către instituțiile și autoritățile publice, un plan județean.

În mod evident, problematica distribuirii și consumului de droguri se dovedește nu numai importantă prin efectele și consecințele asupra consumatorilor, dar și al întregii societăți cât și pentru o categorie deosebit de vulnerabilă a copiilor și tinerilor.

Dacă în perioada 2013-2020 preponderent era la tinerii cu vârste de 16 ani și peste 16 ani, s-a constatat că în prezent sunt cazuri și sub această vârstă.

         În opinia noastră și prin raportare la competențele Consiliului Județean, apreciem că ar fi deosebit de importantă și utilă crearea unei rețele de voluntari la nivelul județului care să monitorizeze și sesizeze cazurile și potențialii „candidați” pentru consumul de droguri la nivelul unităților de învățământ, diseminarea cu specialiști în domeniul medical, psihologic etc. dar și cu participarea unor tineri care au cunoscut ororile consumului de droguri, învingându-și dependența.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings