CEL MAI TARE ARHITECT BUZOIAN, ELOGIAT LA “AL.MARGHILOMAN

 

    Primăria  municipiului Buzău anunță desfășurarea  în data de 13 iunie 2018,  ora 14.00, la  Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman” a conferinței cu tema ”Arhitectul Petre Antonescu”, din ciclul ”Personalități buzoiene de ieri și de azi”.

         Conferința va fi susținută de domnul profesor Valeriu Șușnea.

          Manifestarea  este organizată în cadrul evenimentelor incluse în Programul proiectelor, manifestărilor și activităților culturale, științifice și artistice dedicate aniversării  Centenarului României, în anul 2018.  

 Primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma

CINE A FOST Arhitectul Petre Antonescu ?

Petre Antonescu, născut la 29 iunie 1873, în Râmnicul Sărat urmează şcoala primară în oraşul natal şi cursurile gimnaziale la Bucureşti. După absolvirea liceului, se înscrie la facultatea de drept din capitală pe care o va abandona la vârsta de douăzeci de ani, în 1893, pentru a se înscrie în 1895 la École Nationale et Spéciale des Beaux-arts de la Paris. Grigore Ionescu motivează această schimbare ca fiind cauza apropierii în capitală de grupul reprezentanţilor de frunte din acea vreme ai artelor plastice româneşti.

Petre Antonescu a fost admis în clasa a 2-a la atelierul lui Georges Debrie (1856-1910), în 3 mai 1895, subiectul concursului fiind trei porţi într-un zid octogonal. A terminat în 1897 clasa a 2-a obţinînd un total de 23 de valori dintre care o medalie 1 la disciplina stereotomie şi o medalie 2 pentru disciplina construcţie. În acelaşi an, la 12 august 1897 s-a înscris în clasa 1 la atelierul lui Edmond Jean Baptiste Paulin (1848-1915), continuatorul lui Julien Guadet la atelierul de proiectare al şcolii, unde îşi va da toate concursurile obligatorii pe parcursul anilor 1897, 1898, 1899, obţinând un total de 16 valori, dintre care o medalie 2 la disciplina modelaj şi două medalii 1/secundar pentru proiectele un pasaj boltit sub un monument şi cerc militar. În acest timp, l-a avut profesor la teoria arhitecturii pe Julien Guadet (1834-1908), fost coleg de atelier cu arhitectul Dumitru Berindey. Datorită acestei prietenii, J.Guadet va fi profesorul de atelier al majorităţii studenţilor români de la Beaux-Arts, secţiunea arhitectură.

​În data de 15 decembrie 1899, Petre Antonescu obţine diploma de arhitect, la École Nationale et Spéciale des Beaux-arts, cu proiectul Un muzeu Industrial, Comercial şi Agricol pentru oraşul Bucureşti.

La 23 ianuarie 1900, tânăr absolvent este primit în Societatea Arhitecţilor Diplomaţi ai Guvernului Francez. De asemenea în acelaşi an este autorul Pavilionului României din cadrul Expoziţiei universale de la Paris la 1900 numit: Restaurant românesc & Tabac românesc, o lucrare încă de factură orientală, unde a fost premiat cu medalia de bronz. Revenit în ţară, este profesor de istoria arhitecturii la Şcoala Superioară de Arhitectură din Bucureşti din 1900-1938, devenind profesor titular în 1903, iar din septembrie 1931–31 noiembrie 1938, este numit rector al Academiei de Arhitectură. Odată cu lucrările pentru sediul Ministerului Lucrărilor Publice din România, este numit Arhitect Şef la acest minister şi Arhitect Inspector General clasa I. Pasionat de cercetarea şi restaurarea monumentelor istorice, în perioada 1904-1938 este Membru al Comisiei Monumentelor Istorice din România.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings