Astazi, sarbatoare mare!

Asa a vrut Dumnezeu sau pura intamplare?  Un raspuns este greu de dat! Poate doar Sfantul Apostol Pavel sa profeteasca un adevar! Cert este ca astazi, de ziua Sfintilor Petru si Pavel, guvernul Tudose-Ciolacu va fi investit, iar de maine…lupii vor fi separati de vite

Asadar, praznuim azi pe cei mai alesi dintre Apostoli, pe Sfintii Petru si Pavel. Asa au randuit Sfintii Parinti, ca acesti corifei ai Apostolilor sa fie pomeniti impreuna in aceeasi zi, in 29 iunie.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel erau insa firi foarte deosebite. Cu multe calitati care-i deosebesc si care ne fac sa ne punem intrebarea: Cum de Biserica s-a gandit sa-i cinsteasca in aceeasi zi de sarbatoare?

  1. Iata, de exemplu, in timp ce Sfantul Apostol Petru era pescar, om simplu si necarturar, celalalt, Sfantul Apostol Pavel, era invatat, avand dascal pe vestitul Gamaliel.
  2. Sfantul Apostol Petru era o fire entuziasta, vulcanica, voluntara, gata oricand sa-si dea viata pentru Hristos, Sfantul Apostol Pavel insa era o fire analitica, prelucrand si dezvoltand in Episto-lele sale invatatura Sfintelor Evanghelii.
  3. In sfarsit, Sfantul Apostol Petru a fost verhovnic al Apostolilor, capetenia sau liderul lor, in timp ce Sfantul Apostol Pavel nici macar nu a avut privilegiul de a-L vedea vreodata pe Hristos in viata Sa pamanteasca. Cu toate acestea insa, „Apostol al neamurilor”.

Iata, asadar, ca praznuim astazi doua persoane sfinte foarte deosebite: unul pescar, celalalt carturar; unul – fire entuziasta, celalalt – fire analitica de scriitor; unul – verhovnic sau capetenie a Apostolilor, celalalt – fara sa-L fi vazut pe Hristos vreodata -Apostol al tuturor neamurilor.

Desi firi deosebite, totusi Biserica a hotarat ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa fie praznuiti astazi impreuna. Si aceasta nu doar pentru faptul ca amandoi sunt capetenii, varfurile apostolilor, ci, cu siguranta, si pentru asemanarile care ii leaga atat de mult.

 

Sa-i rugam, asadar, pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa mijloceasca la Dumnezeu pentru noi astazi, la ziua lor si in toate zilele vietii noastre, iertare pacatelor noastre, sanatate trupurilor si mai cu seama sufletelor noastre.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings