ANGROSISTII, FALIMENTEAZA PRODUCATORII AGRICOLI

Producătorii agricoli din România se află, la ora actuală, la un pas de faliment din cauza preţurilor speculative practicate de angrosişti carutala achiziţionarea diferitelor tipuri de cereale, a declarat  preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, Laurenţiu Baciu.

‘Dacă în anul 2011, când a fost cel mai bun an agricol al României din ultima perioadă, preţul de achiziţie la angrosişti pentru un kilogram de floarea-soarelui era de 1,7 – 1,8 lei, iar în 2012 a variat între 2,0-2,2 lei, în acest an kilogramul se vinde doar cu 1,0-1,1 lei. O situaţie la fel de dramatică se înregistrează şi la grâu, unde în anul 2011 preţul de achiziţie era de 0,65-0,75 lei/kg, iar în 2013 este de numai 0,55-0,65, în condiţiile în care toate input-urile (motorină, energie electrică) s-au scumpit cu un procent cuprins între 25-35%’, a afirmat Laurenţiu Baciu.

Potrivit acestuia, este exclus ca în acest an să se obţină producţiile agricole de la nivelul anului 2011.

‘E adevărat că în acest an vom avea o producţie mult mai bună ca în 2012, însă cu siguranţă nu va depăşi nivelul producţiei din 2011. Nenorocirea este însă că, în urma zvonurilor că vom avea supra-producţie, angrosiştii practică preţuri speculative, care nu fac altceva decât să îndrepte producătorii agricoli spre faliment. În aceste condiţii, le recomand fermierilor să amenajeze în cel mai scurt timp spaţii de depozitare pentru recoltele obţinute, pentru a nu mai depinde de angrosişti pentru valorificarea producţiei’, a mai spus preşedintele LAPAR.

Acesta consideră, totodată, că statul ar trebui să intervină în piaţă şi să achiziţioneze o anumită cantitate de produse agricole, la un preţ mai bun decât cel existent la momentul de faţă.

‘Deşi autorităţile române vor motiva, probabil, că nu doresc să intervină pe piaţa liberă, există totuşi state în comunitatea europeană în care statul ia măsuri şi achiziţionează o anumită cantitate de produse agricole, la un preţ mai bun decât cel existent la momentul actual’, a subliniat Baciu.

Privacy Policy Settings