ADS PREGATESTE ULTIMA VANZARE

De la inceputul lunii martie, ADS a inceput o actiune legata de inventarierea terenurilor din portofoliu, dar si a celor instrainate. Cu experimentalaalte cuvinte, la vremea respectiva, ADS nu stia ce suprafete detine si ce suprafete a instrainat si mai ales cui. Mai mult, institutia cu pricina a trimis, agentilor economici, adrese prin care le solicita sa spuna cum au au achizitionat terenurile de la ADS. Situatie cam hilara, dar specifica Romaniei de astazi. In fond, la mijloc, este de vorba despre o ultima etapa de vanzare a terenurilor ramase in portofoliul ADS.

Vânzarea terenurilor micilor proprietari către străini nu mai este o problemă de actualitate, pentru că ceea ce era de vândut s-a vândut deja. Marea miză este acum legată de terenurile aflate încă în proprietatea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi a fostelor staţiuni de cercetare care ar putea fi preluate de agenţie pentru a fi apoi concesionate sau vândute, cred reprezentanţii asociaţiilor fermierilor.

Agricultorii sunt de părere că proprietarilor care vor să-şi înstrăineze pământul nu le pot fi impuse restricţii. Pe de altă parte, există şi păreri conform cărora ţinta ar fi de fapt, terenurile fostelor staţiuni de cercetare, care ar putea trece la ADS în viitor.

„Au fost diverse luări de poziţie ale unor asociaţii împotriva proprietarilor de pământ. Eu, ca proprietar de maşină, de teren, pot face ce vreau cu ele. Dacă vreau să le vând, le vând. Dacă sunt ale mele fac ce vreau cu ele“, a declarat Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe din România – ProAgro.

El spune că interesul aşa-zişilor investitori străini s-a mutat acum de la micii proprietari, care vând câteva hectare, către marile proprietăţi deţinute încă de ADS.

Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) consideră însă că adevărata miză ţine acum de fostele staţiuni de cercetare agricolă.

Fermierii nu sunt însă foarte încântaţi de perspectiva lichidării ultimelor terenuri din portofoliul ADS şi consideră că nu această instituţie trebuie să decidă cine va primi terenurile.

Privacy Policy Settings