220 DE ANI DE ISTORIE IN „CASA TIMPULUI”

Un muzeu al satului în care sunt adunate obiecte vechi de sute de ani și redate tradiții de pe vremea bunicilor a fost inaugurat sâmbătă, 15 august 2020, în comuna Valea Salciei. Denumit sugestiv „Casa Timpului”, muzeul are ca scop păstrarea istoriei locului, a familiilor care au pus piatra de temelie a localității Valea Salciei.

ASA A INCEPUT„Păstrarea identității și a istoriei unei localități face cinste generației prezente și va aminti generațiilor viitoare cine am fost. Construirea unei case țărănești, muzeul satului), asigură generațiilor ce vor veni cunoașterea istoriei locului, a familiilor care au pus piatra de temelie a localității Valea Salciei. Acum este momentul să ne mobilizam prin donații de obiecte vechi, costume populare care ne reprezintă și orice amintește de istoria și datinile localității noastre. Obiectele se strâng la primărie sau la școală”, a scris pe facebook primarul comunei Valea Salciei, Marian Mușat.

ASA ARATA Muzeul este amenajat într-o casă țărănească construită din temelia pe fundația fostului dispensar al comunei care ajunsese o ruină. Acum, clădirea este un punct de atracție pentru turiștii care vor să cunoască tradiția locului și să vadă obiecte ce au aparținut celor care au trăit pe acele meleaguri în urmă cu sute de ani. Cele mai vechi exponate sunt două ii mocănești, de bărbat și de femeie, din pânză, făcute în casă și colorate cu plante cusute în 1800. Din casa amenajată exact ca în urmă cu sute de ani nu lipsesc nici obiectele tradiționale precum vârtelnița, roata de tors sau putineiul de făcut unt.

„Intr-o zi cu insematate religioasa atat de puternica, in Valea Salciei renaste speranta ca ne ne vom uita radacinile , traditiile si tot ce ne defineste ca popor! Felicitari domnului primar Marian Musat, pentru ca mobilizat oamenii locului si impreuna au reusit sa-si indeplineasca visul: sa ofere tuturor, turisti sau localnici, Casa Timpului, puntea de legatura intre generatiile trecute si viitoare”, a scris pe pagina sa de facebook, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, prezent la inaugurarea muzeului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings