Vesti bune de la presedintele Neagu:”NU VOR DISPAREA INSTITUTIILE DE CULTURA BUZOIENE”

„Rețeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic din 1990. Numărul bibliotecilor publice a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 de biblioteci publice în anul 2021. Similar, numărul așezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcție de cămin cultural în 1990 la 4.984 de clădiri funcționale în 2020. Astfel, dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61 la sută vor fi desființate prin aplicarea acestor măsuri”, arată Raluca Turcan în documentul trimis colegului de Guvern.

Ministrul Raluca Turcan a emis un document. Un document cuprinzand niste cifre si atat. Ar fi fost eficient pentru toti romanii ca documentul cu pricina sa fie insotit si de niste argumente ce pot justifica scaderea drastica, cel putin in cifre, a interesului pentru cultura. Mai mult, ar fi fost si mai interesant daca se prezentau scaderile garduale, macar la zece ani, daca nu la cinci ani.  Iar in ceea ce priveste bibliotecile, ar fi fost iarasi interesant daca se prezenta o situatie a cititorilor pe categorii de varsta. Si cel mai ineresant ar fi fost sa prezinte numarul de persoane care deserveau institutiile in 1990 si cel de la finele lui 2022. Nu cumva este mai mare, cel din 2022 ?

Situatia la nivelul judetului Buzau poate fi considerata una in progres comparativ cu cea din urma cu 15- 20 de ani. Biblioteca Judeteana cauta prin actiuni diversificcate sa atraga toate categoriile de varsta, Teatrul “George Ciprian” are perioade cand joaca cu casa inchisa, iar Muzeul Judetean se impune prin actiuni in premiera nationala si/sau internationala. De mentionat faptul ca ele mai mari instituții de cultură din județul Buzău – Teatrul „George Ciprian”, Muzeul Județean, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” și Centrul de Cultură și Artă – se află în subordinea Consiliului Județean. În contextul discuțiilor purtate pe marginea proiectului de ordonanță privind reducerea cheltuielilor la stat, administrația județeană a anunțat că nu vor exista instituții de cultură care să fie desființate.

„Vreau să anunț, să liniștesc oamenii, nu este așa cum crede lumea. Muzeul Județean Buzău nu va dispărea, o să găsesc soluții indiferent de ce se va întâmpla, Teatrul <George Ciprian> nu poate să dispară. Vreau să le mulțumesc celor care au fost implicați, că au gândit o dezvoltare durabilă, este un teatru de proiecte, este cel mai puțin costisitor teatru sau instituţie de cultură. Am stat de vorbă cu personalul de acolo, nu este niciun fel de problemă. O altă problemă, Biblioteca Județeană, nu are cum să dispară…”, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, citat de agerpres.ro.

Conducerea CJ Buzău a mai subliniat că va încerca să reducă pe cât posibil impactul măsurilor din viitoarea ordonanță de urgență a Guvernului, pentru că Buzăul are nevoie de instituții de cultură. „Un popor care este lipsit de cultură, care este lipsit de sănătate, este un popor mort. Vom găsi soluții, cel puțin la instituția pe care eu o conduc efemer, vom găsi soluții ca suferința să fie cât mai mică sau aproape deloc”, a mai precizat Petre Emanoil Neagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings