UNPR Buzău si traditile populare românești

Astăzi, 15 mai, a avut loc, în foaierul Sălii Mari a Consiliului Județean Buzău, expoziția „Moștenire pentru urmași”, realizată de meșterul popular Elena Vlioncu, în  organizarea filialei județene a UNPR Buzău, cu sprijinul domnului senator Constantin Popa.       Expoziția, care a cuprins creații ale mai multor meșteri populari din zona Buzăului, a atras interesul cetățenilor pentru portul popular buzoian. Din prezentările vorbitorilor, prof. Mircea Costache,  prof. Doina Ciobanu,  preot I. Călin, Lt. Col. V. Șarpe, psiholog Mirela Ioniță și prof. Floarea Demian, cei prezenți au aflat informații prețioase despre valoarea tezaurului creației populare naționale, despre tradițiile și obiceiurile din județul nostru.

La deschidere au luat parte mai multe grupuri de copii, însoțite de dascălii lor, precum și cetățeni din Râmnicu-Sărat și Buzău, care au venit să descopere elementele tradiționale locale, prezentate sub forma  pieselor vestimentare specifice portului buzoian și al altor articole de artă decorativă, lucrate manual de meșteri populari buzoieni   .

Cu ocazia acestui vernisaj, în semn de recunoaștere a valorii creațiilor și a rolului  pe care aceștia îl au în conservarea și perpetuarea tradițiilor artei populare românești, UNPR Buzău a înmânat diplome de excelență pentru toți cei șase creatori populari, Vlioncu Elena, Vlioncu Ștefan, Dedu Maria, Mihai Luminița Elena, Borovină Dumitra și Oprea Constantin, care au  participat cu lucrări la această expoziție.

UNPR Buzău a dovedit că înțelege și apreciază diversitatea și valoarea unică a culturii și civilizației noastre arhaice și dorește să menţină viu interesul comunității și al autorităților asupra perpetuării tradiţiilor și obiceiurile românești. Ne bucurăm că evenimentul organizat cu sprijinul domnului senator Constantin Popa a fost încununat de succes, iar participanții au fost încântați de exponate.

Mulțumim tuturor acelora care au făcut posibilă realizarea acestui eveniment și celor care au fost prezenți la vernisaj.

Semneaza Biroul de presa UNPR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings