UNDE SE VA AMPLASA STATUIA LUI KOGALNICEANU

UNDE SE VA AMPLASA

STATUIA LUI KOGALNICEANU ?

Prim-vicepreşedintele Partidei Rromilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, a cerut autorităţilor din judeţele cu pondere mare de romi să kogalniceanuconstruiască statui ale lui Mihail Kogălniceanu, unde membrii etniei să poată sărbători ziua eliberării din sclavie, 20 februarie 1856.

Prim-vicepreşedintele Partidei Rromilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, susţine, într-un comunicat de presă că romii nu au la nivel local locuri amenajate în care să sărbătorească evenimentul de acum 157 de ani.

 Solicităm autorităţilor locale din judeţele cu pondere mare de romi să construiască o statuie a lui Mihail Kogălniceanu, ca loc de sărbătorire a romilor, pentru eliberarea din sclavie, 20 februarie 1856. Facem această solicitare deoarece nu există niciun loc amenajat pentru sărbătorirea evenimentului. După 157 de ani, în România europeană mai există prejudecăţi asupra romilor, există discriminări, există rasism, discriminare din partea autorităţilor publice, din partea unor persoane majoritare, din partea unor agenţi economici sau politicieni, cum ar fi propunerile ca femeile rome să fie sterilizate. Când aceste fenomene negative nu vor mai exista, putem spune că trăim într-o Românie liberă şi europeană, fără prejudecăţi”, a arătat Pascu.

El a afirmat că 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de romi care aparţineau proprietarilor particulari, prin “Legiuirea pentru emancipaţiunea tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”.

Conform recensamantului din 2011, la nivel national s-au declarat 619000 de persoane de etnie roma, iar la Buzau sunt inregistrati 20219 romi, judetul nostru fiind devansat de judete precum Bihor, Dolj, Cluj, Mures si Calarasi. In atari conditii, cu siguranta vom avea in municipiu o statuie a lui Kogalniceanu. Interesant va fi locul ales pentru amplasament.

Privacy Policy Settings