TRADITIA MACINICILOR

Sărbătoarea mucenicilor este hotarul dintre iarnă si începutul renasterii naturii. Se sfârşesc zilele babelor, sau zilele babei Dochia şimacinici încep zilele Moşilor, care sunt mai blânde, mai călduroase.

În tradiţia bucovineană de mucenici se curăţă ograda şi se dau foc gunoaielor cu cărbuni aprinşi, dar din sobă, ceea ce ar însemna arderea iernii, purificare pentru un an agrar nou. Feciorii săreau peste foc ca să le intre fumul în haine să fie feriţi de boli şi necazuri. În acelaşi ritual de trecere de la iarnă către primăvară, bărbaţii băteau pământul cu bâte ca să intre căldura în pământ şi gerul să fugă.

Tot această zi este şi ziua cănd se scoate plugul se înhamă boii/caii şi se bărbaţii din casă  stau cu capetele descoperite în timp ce femeia tămâie şi stropeşte cu agheasmă, înconjurând de trei ori plugul în sensul mişcării soarelui pornind de la răsărit si cei ce vor muncii cu el, zicănd: cât de curată este tămâia şi agheasma, aşa să fiţi şi voi şi să umblaţi nedespărţiţi la arat şi nicicând să daţi peste vre-un strigoi sau moroi.

După aceasta plugarii primeau desaga cu mâncare, femeia răsturna agheasma la picioarele animalelor, punea în coama plugului un colac împletit în 8 şi punea un ou în faţa animalelor, ca simbol al fertilităţii. Oul este simbol precreştin cu rol augural şi protector în desfăşurarea aratului.

Ziua de 9 martie era şi prilej de prognozare astfel că dacă va ploua în această zi şi va tuna, vara va fi prielnică tuturor culturilor, iar de va îngheţa în noaptea precedentă, atunci toamna va fi lungă şi porumbul se va strica.

Femeile coc figurine de aluat numite sfinţişori sau mucenici/măcinici. Aceştia au forma cifrei 8, cifră asemănată cu infinitul sau cifra echilibrului cosmic. Proaspete scoase din cuptor se asezonează şi se împart pentru cei morţi, dar şi dacă dai de pomană în acestastă zi, vei avea un an plin de belşug şi sănătate.

 

 

 

Mihai Neicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings