TOMA SI ROMASCANU, MARTORI LA CAPCANA LUI HADARCA

Au fost două zile pline la Chișinău pentru ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a luat parte la mai multe întruniri importante în capitala Republicii Moldova alături de primarul Buzăului, Constantin Toma, pe 14 și 15 septembrie.

Prima zi a fost dedicată proiectelor de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial și, în special, includerii în decembrie, a cămășii cu altiță în patrimoniul universal UNESCO. O ședință comună dimineață a fost urmată de un spectacol dedicat iei, cu participarea a numeroși invitați de pe ambele maluri ale Prutului. Ziua a început cu un interviu la TVR Moldova la care a luat parte ministrul Romașcanu împreună cu Petru Hadârcă dedicat, în special Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ce urma să debuteze a doua zi.

A doua zi a fost integral dedicată Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, cu o conferință de presă la prânz și cu festivitatea de deschidere de seara. „Au fost cuvinte de mare emoție adresate de Natalia Gavrilița PM, prim-ministrul Republicii Moldova, Sergiu Nistor, consilierul președintelui României, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Moldova, Liviu Jicman, președintele ICR, Dragoș Buhagiar, președintele UNITER. Am adresat și eu un cuvânt de suflet pentru cea de a șaptea ediție a Reuniunii. A urmat premiera piesei Capcana după Mihail Bulgakov, o montare emoționantă a lui Petru Hadârcă”, a spus Lucian Romașcanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La Chișinău s-a aflat și primarul Toma, a cărui prezență a fost justificată de dorința acestuia de a înființa Teatrul Municipal „V. Maximilian” la Buzău, iar cel propus la conducerea viitoarei instituții de cultură este Petru Hadârcă. „M-am bucurat de prezența primarului Constantin Toma al Buzăului, cel care va porni în această toamnă Teatrul Municipal V. Maximilian împreună cu Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău. Mult succes Culturii Române, unică, indiferent de granițele de moment!

P.S. La festivitatea de deschidere a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie a lui Florin Ghioca – Theatre Photographer dedicată lui Ion Caramitru. Am avut bucuria să regăsesc în expoziție o fotografie a mea cu marele dispărut de la spectacolul de lansare a Anului Centenar din 01.12.2017”, a transmis ministrul Culturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings