TOCMAI CAND SE FACE „BUZAUL MARE”, NE PARASESC FOSTII ASOCIATI AI PRIMARULUI
O companie din Turcia a decis să închidă fabrica pe care o deţine în România şi să concedieze aproape trei sferturi dintre angajaţi, din cauza pierderilor uriaşe de anul trecut, scrie profit.ro.
Compania turcă Superlit, parte a grupului Karamanci Holding, producător şi distribuitor de tuburi şi ţevi la nivel mondial, din Europa până în Africa şi din America până în Asia şi Australia, opreşte activitatea de producţie la fabrica din România, amplasată în Buzău, şi concediază o parte dintre angajaţi, argumentând operaţiunea atât prin scăderea, indicată ca dramatică, a vânzărilor interne, costurile de transport şi recuperarea foarte dificilă a creanţelor de la clienţi, cât şi prin restricţiile din pandemie şi efecte la nivel global. Decizia este ca producţia din România să fie mutată în Turcia, utilajele de la Buzău să fie vândute, iar în România să fie păstrată doar activitatea de vânzare de produse/mărfuri, relevă date analizate de Profit.ro. Reorganizarea activităţii determină şi concedierea unor angajaţi, operaţiune gândită deja ca fiind efectuată în etape, în perioada aprilie-august: 30 de angajaţi în etapa 1, 15 angajaţi în etapa 2 şi 22 de angajaţi în etapa 3.
La Buzău, conform datelor raportate pentru anul 2009 lucrau 91 de angajaţi. Mutarea producţiei din România în Turcia este argumentată, printre altele, prin imposibilitatea atingerii nivelului maxim de producţie şi scăderea indicată ca dramatică a volumului vânzărilor interne, de la 5 milioane euro la 1 milion de euro în intervalul 2015-2020. Superlit Buzău a avut anul trecut afaceri de 45,9 milioane lei (de la 54,5 milioane lei în 2019, cel mai slab rezultat din 2016) şi a rămas pe pierdere, cu un minus de 2,1 milioane lei (1,5 milioane lei în anul precedent). Compania a avut profit doar în 2017 (924.772 lei) şi 2013 (1,3 milioane lei), în rest fiind ani cu pierderi, care au oscilat între minusuri de circa 1 milion lei şi 11 milioane lei.
22.04.2010
Constantin Toma, Romet Buzau: Am iesit din afacerea cu tevi Superlit pentru ca era un business secundar
“Am decis sa vindem participatia grupului Romet din cadrulcompaniei Superlit Romet deoarece afacerea cu tuburi GRP era oafacere secundara pentru noi si, in acelasi timp, actionarulmajoritar turc a solicitat cumpararea, pentru ca doreste dublareacapacitatii de productie de la Buzau pentru a putea vinde in toatetarile Uniunii Europene”, afirma Toma. Decizia de vanzare a fostluata in a doua parte a anului trecut, iar tranzactia s-a finalizatin ianuarie 2010.
“Banii primiti din vanzarea actiunilor sunt utilizati pentruactivitatile curente ale firmei. Investitiile grupului Romet inbusinessul Superlit Romet s-au ridicat la aproximativ patrumilioane de euro”, sustine Toma.
Grupul din Turcia intentioneaza dublarea capacitatii deproductie a fabricii de la Buzau pana la sfarsitul anului in urmaunei investitii de inca 10 mil. euro, in conditiile in care Romaniaa devenit centrul operational de vanzari pentru Europa.
Superlit este controlata in prezent de Superlit UluslararasiAltyapi Ve Teknoloji Yatirimlari (99%), parte a grupului Karamancidin Turcia, si omul de afaceri turc Mehmet Fatih Karamanci (1%),proprietarul holdingului.