SUBVENTIA SE LASA ASTEPTATA…MULT SI BINE !

Desi pe 21 februarie a fost promulgata Legea Bugetului, iat pe site-ul Ministerului Agriculturii anuntau cu surle si trambite ca acesta subventie-fermierieste un pas important pentru acordarea subventiilor, se pare ca fermierii mai au mult de asteptat pana ce banii vor ajunge in conturile lor. Se facea referire la plăţile naţionale complementare directe în sectorul vegetal pentru cererile depuse în anul 2012, la plăţile naţionale complementare directe în sectorul zootehnic pentru cererile depuse în anul 2012, precum şi la ajutorul de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă pentru agricultorii care inca nu l-au primit.

Data de 27 februarie se pare insa ca nu mai e valabila, intrucat alesii nostri au realizat ca desi bugetul e votat, nu-s bani suficienti.  Astfel, marti  a fost publicat un proiect de act normativ prin care sa se aloce temporar Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale suma de 5 550 000 mii lei din  vărsămintele obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Aceasta suma va  fi restituita Finanţelor după ce banii vor fi încasaţi de la Comisia Europeană.  Scopul banilor este de a asigura fondul pentru plata subvenţiilor către fermieri. Mai pe scurt, până în momentul de faţă nu au existat resurse financiare disponibile pentru plata subvenţiilor, gestionate de Ministerul Agriculturii.

Potrivit acestei Hotărâri, Ministerul Finanţelor Publice urmează să aloce sumele solicitate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, eşalonat, într-un cont de disponibilităţi distinct, deschis în numele acestuia la Trezoreria Statului, în termen de 5 zile de la solicitarea MADR. Apoi, Ministerul Agriculturii virează la rândul său banii către Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.
Hotărârea mai prevede că decontarea plăţilor reprezentând cheltuieli aferente schemelor de plati directe, a ajutoarelor specifice şi măsurilor de piaţă se efectuează de către A.P.I.A. prin virament în contul beneficiarului până la data de 30 decembrie 2013. Asta înseamnă că avansul de 50% aferent subvenţiei pe suprafaţă ce va fi hotărâtă pentru anul în curs urmează să fie plătit până la finele lunii decembrie.

Potrivit ultimului paragraf din Hotărâre, normele metodologice de aplicare vor fi publicate în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea sa în vigoare, adică de la publicarea în Monitorul Oficial. Mai adăugăm cele 5 zile prevăzute pentru transferul banilor de la Finanţe la MADR. Apoi, alte câteva zile pentru ca banii să ajungă de la MADR la APIA, apoi către centrele judeţene de unde vor fi efectuate plăţile. Presupunând că, probabil, proiectul Hotărârii va fi aprobat în prima şedinţă de Guvern din luna martie, nu sunt şanse ca plăţile să înceapă efectiv decât după jumătatea lunii viitoare, asta în varianta cea mai optimistă.

Irina Minea

Privacy Policy Settings