STRATEGIA DEZVOLTARII TURISMULUI BUZOIAN, STABILITA DE EXPERTII UNESCO

ZIUA DE 8 NOIEMBRIE 2022 VA RAMANE IN ISTORIE PENTRU JUDETUL BUZAU, PENTRU TURISMUL DE VIETOR PE MELEGURILE NOASTRE. Este ziua cand  a început primul eveniment internațional major, dedicat Geoparcurilor UNESCO, găzduit vreodată de România. Evenimentul este cu atât mai important pentru Buzău cu cât vine la doar jumătate de an de la declararea Ținutului Buzăului Geoparc UNESCO. Cei 24 de participanți din 17 țări în care există situri UNESCO au participat, pe tot parcursul zilei, la ateliere de lucru și workshop–uri în urma cărora vor fi stabilite strategii pentru dezvoltarea turismului buzoian.

 De altfel, importanța acestei vizite a fost subliniată încă de la deschiderea atelierelor . Alexandru Andrășanu, președinte al Forumului Național al Geoparcurilor din România, a punctat că tocmai expertiza celor care se află în aceste zile la Buzău va putea ajuta Ținutul Buzăului să-și pună în valoare cât mai bine bogățiile și frumusețile locului  ”Este prima întâlnire din România de acest tip. Este pentru prima data când diversele desemnări UNESCO din cadrul programelor UNESCO se întâlnesc în România. Avem două zile de vizite, de lucru intens, de schimb de idei, de cooperare, ca să putem utiliza acest simbol și brand internațional UNESCO , entitate pentru cultură și pace. Programul celor două zile este împărțit în vizite de teren, prezentări, ateliere de lucru, astfel încât expertizele partenerilor să ajute să obținem rezultate și să ne gândim la o strategie, pentru a avea o idee coerentă despre ce înseamnă patrimoniu desemnat deUNESCO și cum să îl folosim eficient astfel încât să deschidem parteneriate, să ajutăm oamenii și să dezvoltăm turismul”, a spus Alexandru Andrășanu, președinte al Forumului Național al Geoparcurilor din România.

Însă pentru a fi pus cât mai bine în valoare, Ținutul Buzăului trebuie să fie exploatat și educațional, pe partea de cercetare, nu doar din punct de vedere turistic, a subliniat, la rândul său managerul Institutului Național al Patrimoniului din România.

”Institutul Național al Patrimoniului susține acest eveniment și vom ajuta, prin experții pe care îi avem, autoritățile locale și actorii implicați să reușească în a exploata aceste minuni pe care le avem în România.  Buzăul este un exemplu extraordinar, autoritatea publică a înțeles că patrimoniul trebuie exploatat din punct de vedere educațional, cercetare, dar în primul rând tandemul între patrimoniu și turism aduce plus valoare atât financiar, cât și social. Societatea civilă, autoritatea publica locală sau centrală trebuie să lucreze împreună, să mergem împreună, avem același scop, vom pune umărul pentru a putea promova și exploata patrimonial”, a spus Valeria Oana Zaharia, manager al Institutului Național al Patrimoniului.

Evenimentul are ca temă rolul centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO, iar Madlen Șerban, secretarul general din cadrul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a vorbit despre importanța desemnării Ținutului Buzăului ca Geoparc UNESCO.

De altfel, tocmai pentru dezvoltarea Ținutului Buzăului și pentru atragerea turiștilor în zonă, președintele Petre Emanoil Neagu a vorbit, la Focus TV, despre următoarele investiții pe care le are în vedere în teritoriu.

”Vom avea o nouă poartă de intrare în Ținutul Buzăului la Valea Salciei. E firesc să avem altă poartă de intrare din Moldova, și infrastructura ne permite. Cu siguranță vom avea trasee turistice amenajate cu însemnele Geoparcului, avem deja poarta de intrare de la Valea Salciei, apoi în fiecare comunitate cum se va întâmpla la Mânzălești împreună cu comunitatea de acolo, unde noi, Consiliul Județean, vom avea centru pentru cei care vor face practică de la Geologie, de la Facultatea de Geologie.  La Scorțoasa avem o investiție interesantă, unde am reușit să recuperăm o moară de foc, și vom face clădire care să o adăpostească dar și un fel de muzeu al Ținutului, cu tot ce este reprezentativ pentru acest teritoriu” , a declarat, la Focus TV, Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings