STITI CUM INTRATI IN DIRECT CU EUROPA ?

Raspunsul se afla in interviul realizat cu Anca Damian coordonator Centrul Europe Direct Buzău anca

Rep. Ce este Centrul Europe Direct?

Centrul Europe Direct Buzău reprezintă un punct de contact local pentru toate instituțiile Uniunii Europene și cooperează cu alți parteneri de informare activi. El completează și susţin activitatea Reprezentanțelor Comisiei Europene și a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local și regional.

„Centrele de informare Europe Direct se află în prima linie, reprezentând imaginea publică, ochii, urechile și gura politicilor UE și ale drepturilor cetățenilor pe teren”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie.

Rep.Care este misiunea Centrului?

Misiunea CENTRULUI EUROPE DIRECT Buzău este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

Rep.Ce servicii ofera?

– Informarea cetăţenilor europeni la nivel local și regional. În calitatea lor de prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetățeni, Centrul ED constituie un element-cheie al conceptului de „ghișeu unic”, furnizând informații despre UE, indicând cetățenilor portalul „Europa ta” sau surse de informații specializate și orientându-i către alte servicii și alte rețele;

– Oferirea de informații, consiliere, asistență și răspunsuri la întrebări privind UE, în special cu privire la drepturile cetățenilor UE, prioritățile UE (în special strategia de creștere economică „Europa 2020”), legislația sa, politicile sale, programele și oportunitățile sale de finanțare;

 

– Promovarea unei cetățenii participative prin intermediul diferitelor instrumente de comunicare (site internet, mijloace de comunicare socială, publicații etc.) și prin interacțiunea, la nivel local și regional, cu părțile interesate, multiplicatori și mass-media. Centrele stimulează dezbaterea prin organizarea de conferințe și evenimente și canalizează răspunsurile cetățenilor către UE.

Rep.Câte centre sunt în ţară? În ce oraşe mai exista?

CENTRUL EUROPE DIRECT Buzău face parte dintr-o reţea de 31 de astfel de centre  de informare  europeană, ce vor funcţiona în România în perioada 2013-2017.

Centre Europe Direct se mai află în oraşele:  Tîrgovişte, Galaţi, Brăila, Baia Mare, Curtea de Argeş, Iaşi, Vaslui, Rm. Vâlcea, Arad, Craiova, Botoşani, Suceava, Făgăraş, Bacău, Hunedoara, Bistriţa, Mizil, Ploieşti, Curtea de Argeş, Comăneşti, Alba Iulia, Braşov, Sf. Gheorghe, Bucureşti, etc..

 

Rep.Cine se ocupă de Centrul Europe Direct la Buzău?

Centrul Europe Direct Buzău este găzduit de Camera de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău în baza Acordul Cadru de parteneriat nr. AC10/2013-2017 în proiectul cofinanţat în cadrul Cererii de propuneri COMM/BUC/ED/2013-2017 – Selectarea structurilor gazdă pentru centrele de informare din reţeaua Europe Direct.

 

Rep. Ce activităţi s-au derulat de la înfiinţare pâna în prezent?

Principalele activităţi desfăşurate au fost:

Evenimente pentru grupuri-ţintă specifice: EUROPA o nouă perspectivă economică – STRATEGIA EUROPA 2020; Vizite de prezentare a Centrului ED Buzău la primării din judeţul Buzău: Cislău, Pietroasa, Berca, Topliceni, Beceni, Nehoiu, Pătîrlagele, Gura Teghii, Pogoanele, etc..; UNIUNEA EUROPEANĂ – O mâna întinsă către comunităţile locale.

          Evenimente pentru un public larg: Europa cetăţenilor – Anul european al cetăţenilor 2013; Caravana de informare europeană – Anul european al cetăţenilor – 2013: Pogoanele, Săgeata, Pătîrlagele, Cislău, Berca, Topliceni, Beceni, Nehoiu, Gura Teghii, etc..

         Participarea la evenimente organizate de o terţă parte: Sunt copil european! Eveniment organizat în colaborare cu Centrul Cultural Francofon Buzău; 1 iunie – Ziua copilului; Şcoala altfel; Participarea la Campania „Să ştii mai multe, să fii mai bun”; 8 martie şi Europe Direct Buzău; Participare alături de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău la acţiunea Bursa Locurilor de Muncă, etc…

De altfel toate evenimentele organizate de Centrul ED Buzău în anul care a trecut şi alte informaţii utile puteţi găsi pe site-ul Centrului: www.cciabuzau.ro/europedirectbuzau

 

Rep. Cum au primit şi perceput buzoienii serviciile oferite de Centru? Sunt interesaţi?

Având în vedere că la evenimentele organizate de Centrul ED Buzău au participat peste 3.000 persoane se poate spune că buzoienii au fost foarte intersaţi de serviciile oferite de Centru.

 

Rep. Există şi evenimente dedicate tinerilor în reţeaua Europe Direct?

Cea mai mare parte a evenimentelor organizate Centrul Europe Direct Buzău s-a adresat tinerilor. Au fost organizate prezentări ale Centrului ED Buzău la licee şi şcoli din Buzău, Rm. Sărat şi din principalele comune buzoiene: Topliceni, Beceni, Pietroasa, Berca, Pogoanele,  Pătîrlagele, Nehoiu, Gura Teghii, etc…

Principalele evenimente organizate pentru tineri au fost: Centrul ED Buzău Informează tinerii; Limbile străine, o poartă deschisă către Europa; A vota sau a nu vota; Noi vă informăm dumneavoastră decideţi; 1 Iunie Ziua internaţională a copilului.

 

Rep. Cum se prezintă oamenii de afaceri? Sunt interesaţi de serviciile oferite de dumneavoastră?

Da şi oamenii de afaceri sunt interesaţi de Centrul ED Buzău. Serviciile oferite de Centru se adresează tuturor cetăţenilor deci şi oamenilor de afaceri.

 

Rep. Ce activităţi veţi oferi în acest an?

Principalele activităţi din Planul de acţiune 2014 sunt:

–      1 Iunie 2014, Ziua Internaţională a Copilului;

–      Suntem femei şi totul este posibil, dacă există voinţă;

–      Centrul EUROPE DIRECT BUZĂU  şi populaţia vârstnică – Suntem alături de voi, vrem să vă facem viaţa mai uşoară;

–      9 Mai – Ziua Europei – O Europă pentru tine;

–      Europa 20120 – Pactul de stabilitate – Semestrul european, Politici sociale, Energie;

–      First time voters.

Andreea Dinu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings