STITI CATI MIGRANTI DIN NEPAL, TURCIA SI INDIA MUNCESC IN JUDETUL BUZAU ?

Publicat: 15.05.2025
Prima conferinta de presa organizata vreodata, la Buzau, de Biroului Pentru Imigrari al Judetului Buzau a fost sustinuta astazi, 15 mai, de comisar-șef de poliție Liviu-Gheorghe FLOREA Gheorghe – Liviu, actualul sef de birou. In fata presei, comisarul sef Florea a prezentat rezultatele obtinute de politisti Biroului pentru Imigrări al Judeţului Buzău, primele 4 luni ale acestui an”.
Rezultatele inregistrate in primele patru luni ale anului evidenţiază preocuparea constantā a polițiştilor Biroului pentru Imigrări al Judeţului Buzău pentru gestionarea eficientă a activitătilor pe linie de migraţie si aplicarea fermă a legislaţiei în domeniu.
Prin activitățile desfașurate, s a urmărit asigurarea unui echilibru intre nevoile comunitāţii locale și respectarea drepturilor strainilor, în sprijinul unui climat de ordine și siguranţă.
Conform prezentarii, in perioada ianuarie -30 aprilie 2025, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Buzău au derulat activităţi specifice de gestionare a situaţiei străinilor pe teritoriul României, urmărind atât reglementarea șederii, cât și combaterea șederii ilegale si a muncii nedeclarate.
Astfel, a fost asigurat managementul sederii si rezidenţei pentru 2.856 de persoane, dintre care 2.380 sunt cetăţeni din state terte si 476 provin din state membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European Si Confederaţiei Elvețiene. Cei mai mulți străini provin din Nepal – 579, Sri Lanka – 333, Turcia – 299, Moldova – 184 şi India 266, iar cetăţeni Uniuni Europene, Spațiului Economic European şi Confederaţiei Elvețiene sunt, în principal, din Italia, Franţa și Spania.
Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședinţa pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă și reîntregirea familiei.
Pentru reglementarea șsederi, polițiştii de imigrări au emis 315 permise de sedere, dintre care 310 pentru ședere temporară și 5 pentru ședere pe termen lung. Totodată, au fost eliberate 16 certificate de înregistrare și două cărţi de rezidenţă permanentă pentru cetăţeni ai Uniunii Europene, Spaţiului Economic European și Confederaţiei Elveţiene.
Pe linia muncii legale, au fost înregistrate 686 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare, find emise 544 de avize pentru lucrători permanenţi si cetaşaţi. Aproximativ 20% dintre acestea au fost eliberate pentru cetăţeni străini care se aflau deja pe teritoriul Românici. De asemenea, 14 cereri au fost respinse. in aceeaşi perioadā, au fost înregistrate și aprobate 2 invitații pentru cetăţeni din state terte, precum și 11 cereri privind reintregirea familiei, toate fiind avizate favorabil.
In ceea ce privește combaterea șederii ilegale, poliţistii de imigrări au organizat 5 acţiuni specifice de control, îin urma cărora 13 străini au fost depistaţi in situații ilegale. Cei mai multi proveneau din Nepal – 10, iar diferenţa sunt din state precum Sri Lanka si Uganda.
Ca urmare a activitatilor destasurate, au fost emise 7 decizii de returnare cu termen de plecare voluntara de 15 sau 30 de zile, dintre care: douà pentru sedere ilegala, o decizie ca urmare anulării dreptului de sedere/revocare a vizei de intrare si la solicitarea străinilor, Pentru 6 dintre acești străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membreale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European și Confederaici Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni si un an, in conformitate cu prevederile O,U.G, nr, 194/2002 privind regimul stråinilor in România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Pe linia constatăriil si sancţionării faptelor contraventionale, au fost aplicate 18 sancţiuni, in valoare totala de 22,.4100 de lei. pentru nerespectarea prevederilor O. U.G. nr. 1942002 privind regimul sträinilor in Romania, preeum si ale 0.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detaşarea strãinilor.
În ceea ce priveste proteeția temporarā, politistii de imigrāri au emis și 3 permise pentru beneficiarii protecţiei temporare.
Inspectoratul General pentru Imigrări va continua să susţină demersurile menite prevină șederea i munca ilegală, în concordanţă cu standardele europene.