Școlile lăsate în paragină vor putea fi revitalizate de către autoritățile locale

De luni, 15 noiembrie, a intrat în vigoare legea care le permite autorităților locale să schimbe destinația imobilelor școlare lăsate în paragină, printr-o hotărâre de consiliu local, dacă școlile au fost închise timp de cel puțin trei ani.

Ultimele date arată că la nivel național nu mai puțin de 3000 de imobile școlare sunt închise și riscă să pună în pericol comunitatea din cauza degradării. Însă, de cele mai multe ori autoritățile locale au fost blocate în încercarea de a schimba destinația acestor clădiri de un aviz de la Ministerul Educației.

De acum, situația acestor imobile se va schimba doar prin decizie locală, primarul și consilierii locali fiind și cei care cunosc cel mai bine nevoile cetățenilor dintr-o comunitate. Printre noile destinații pe care le pot primi aceste imobile se numără cabinete medicale, centre pentru vârstnici, centre turistice sau culturale, iar primăriile vor avea oportunitatea de a folosi inclusiv fonduri europene pentru investițiile în reabilitarea clădirilor.

În plus, în cazul în care într-o comunitate vor exista din nou elevi pentru reluarea activității didactice, consiliul local este obligat să reamenajeze și să readucă imobilul la standardele necesare inițiale sau să asigure un alt spațiu în acest sens.

Legea a fost inițiată de 61 de deputați și senatori, printre care și senatorii Lucian Romașcanu, Liliana Sbîrnea și deputații Andi Cristea, Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings