Romania trece la ora de vara in noaptea de sambata spre duminica. Ceasul se da inainte cu o ora

In acest sfarsit de saptamana Romania va trece la ora de vara. Schimbarea se va produce in noaptea de sambata spre duminica. Astfel, in noaptea de 27 spre 28 martie, ceasul se da inainte cu o ora si ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Romania face de doua ori pe an schimbarea orei, desi Parlamentul European a votat in 2019 pentru a pune capat practicii de ajustare a ceasurilor cu o ora, in primavara si toamna, incepand din acest an.

Comisia pentru transport si turism (TRAN) din Parlamentul European a cerut in acest an Consiliului UE sa urgenteze procedurile pentru renuntarea la schimbarea sezoniera a orei. Cu toate acestea, Consiliul UE nu are inca stabilita, dupa doi ani de analiza, o pozitie comuna.

“Este important sa ascultam cererea cetatenilor nostri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au raspuns la consultarea publica cu privire la aceasta problema (…) Se estimeaza ca 20% din populatie sufera de probleme fizice sau mentale care au legatura cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile in societate, cum ar fi copii, varstnici si bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului.

In prezent, trecerea la ora de vara se face in ultima duminica din martie, iar la ora de iarna, in ultima duminica din octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings