Regionala de la Buzău a Concursului Naţional „Tinerii Dezbat”

Peste 500 de elevi din România dezbat în acest weekend, în cadrul a 9 competiţii regionale, despre incluziunea copiilor cu dificultăţi de învăţare în invăţământul de masă şi despre adoptarea măsurilor de toleranţă zero în cazurile de violenţă în şcoli.

            La regionala de la Buzău ce are loc pe 30 şi 31 mai la Liceul Tehnologic “Costin D. Nenițescu”, participă 21 echipe formate din elevi de liceu reprezentând 6 instituţii preuniversitare din Brăila, 7 din Buzău, 7 din Galați şi câte una din Ialomița şi Tulcea.

            Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ajuns la cea de-a şasea ediţie şi cunoscut ca „olimpiada dezbaterilor”, este inclus în Calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în anul şcolar 2014-2015. În urma etapei judeţene şi a seminariilor, 181 de licee s-au calificat la etapa regională ce se va desfăşura în 9 oraşe (centre regionale): Bucureşti, Buzău, Craiova, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava şi Timişoara. Moţiunile care se vor dezbate alternativ de către echipe, în runde pro şi contra, sunt:

  • Toţi copiii cu dificultăţi de învăţare ar trebui incluşi în învăţământul de masă.
  • Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă zero în cazurile de violenţă în şcoli.

În urma regionalelor, echipele de pe primele locuri se vor califica în finala naţională, găzduită anul acesta la Miercurea Ciuc, între 12 şi 14 iunie.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Iniţiat în 2010 de Ministerul Educaţiei, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro – este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiţionale distincte (judeţeană, regională şi naţională) şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii alături de elevii lor într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice.

Dezbaterile, în formatele practicate de universităţi prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din şcoli şi, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea ţărilor democratice cu bune practici în domeniul educaţional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiţii, România a devenit anul trecut ţara cu cea mai amplă mişcare de dezbateri din Europa”, susţine International Debate Educational Association (IDEA).

afis-regionala

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings