PROIECT PENTRU CEI TREI „AMBASADORI” DE LA PIETROASELE

Fara tagada, comuna Pietroasele se poate mandri cu trei „ambasadori”: Cloşca cu puii de aur, vinul de Pietroasele şi situl arheologic care datează din timpul împăratul roman Constantin cel Mare. Pentru ca cei trei „ambasadori” sa ofere ce au mai bun pentru ca succesul unei asemenea zone, oamenii prevazatori au dezvoltat mai multe proiecte in decursul anilor.
Au existat si strategii, au existat si puneri in „opera”, au existat si greseli, dar si interese. Pana la urma, totul e bine cand se termina cu bine si „Tinutul Buzaului” a intrat in patrimoniul cultural al UNESCO. Dar… cum potenţialul natural şi antropic al Judeţului Buzău oferă premisele practicării mai multor tipuri de turism: de patrimoniu, cultural-ştiinţific, ecoturism, cicloturism, de vânătoare, de pescuit, ecvestru, speologic, gastronomic, oenologic, de afaceri, festivalier şi de evenimente. În acest context, la nivelul autorităţii publice judeţene s-a decis multiplicarea oportunităţilor oferite de existenţa unor monumente istorice/construcții antice de importanță națională şi valorificarea turistică a patrimoniului cultural, ca modalitate de creştere a competitivităţii în contextul dezvoltării economice regionale. Se au în vedere restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi promovarea turistică a unui monument istoric de importanță națională, respectiv Situl arheologic de la Pietroasele (comuna Pietroasele), județul Buzău.
Abordarea acestei nișe de turism focusată pe un monument cu conotații istorice relevante atât în context regional, cât și național, a avut în vedere faptul că în zona de amplasare a obiectivului vizat de proiect, respectiv Dealul Istrița, există o serie de monumente de importanță istorică unică în această zonă a Europei și chiar în lume, precum: locul descoperirii Tezaurului de la Pietroasele, Ansamblul Roman de la Pietroasele compus din castrul roman, termele romane, necropolele cu arme romane, cetatea dacică de la Pietroasa Mică – Gruiu Dării, sit arheologic activ al Muzeului Județean Buzău.
In sedinta de Consiliu judetean de joi, consilierii vor vota un proiect de hotarare responsabil cu mandria celor trei ambasadori. Proiectul isi propune urmatoarele tipuri de interventii:
a. lucrări de restaurare, consolidare, protecţie şi conservare a monumentului istoric (se propune conservarea și restaurarea uneia dintre componentele Ansamblului roman de la Pietroasele, respectiv Termele Romane -Edificiul cu hypocaust, suprafață totală: aproximativ 4000 mp);
b. măsuri de monitorizare, întreținere, remediere și conservare preventivă, cuprinse într-un program de intervenții pe termen lung; c. lucrări de punere în valoare și de dezvoltare a infrastructurii de vizitare, interpretare și prezentare a sitului, astfel: amenajarea circuitelor de vizitare, semnalizarea obiectivului, amenajare parcări, amenajare spații pentru prezentări audio – video, infrastructură de administrare; d. măsuri de promovare turistică a monumentului de patrimoniu: realizarea procesului de digitizare a pieselor identificate prin inventariere și a turului virtual 3D, traducerea materialului obținut în urma procesului de digitizare în limba engleză, ca limbă de circulație internațională, pentru a asigura accesul la informații al locuitorilor din întreaga lume, postarea materialului PROGRAMUL OPERAȚIONAL ASISTENȚĂ TEHNICĂ 2014 – 2020 Anexa 13 obținut pe un website dedicat obiectivului de investiții; punerea în valoare a Termelor Romane prin includerea acestora într-un circuit/ traseu de vizitare alături de Castrul roman, zona unde s-a descoperit Cloșca cu puii de aur, Releul de pe dealul Istrița, Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele (clădirile vechi – sediul administrativ-cercetări, crama veche) – monument istoric, cod LMI 2015 BZ-II-m-B-02442, Cișmeaua din piatră – monument istoric cod LMI BZ-II-m-B-02241; realizare de materiale de informare şi publicitate etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings