PRIMARUL, PROFESORUL SI DOCTORUL…
Camera Deputaţilor a aprobat majorarea salariilor primarilor, de la 1 iulie 2014. Un amendament în acest sens a fost introdus la ordonanţa 103/2013. Reprezentantii Guvernului a arătat că nu vor fi alocați bani în plus la buget și că măsura se aplică de la 1 iulie pentru încadrarea în plafonul bugetar. De asemenea, aceasta a precizat că, la consiliile județene, nu se va face nicio mărire de salarii, vor crește doar salariile primarilor și a viceprimarilor de comune.
Astfel, de la 1 iulie, pentru funcțiile de demnitate publică alese de la nivelul administrației publice locale, indemnizațiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare prevăzuți cu valoarea de referinţă de 600 de lei.
Deputații PDL au reacționat imediat la noua măsură, acuzând că, prin această decizie „se va cumpăra fidelitatea primarilor” şi că „este o fragilizare gravă a premierului în Parlament și de aceea dorește să devină mai puternic în teritoriu”.
Pe de altă parte, deputații PNL susțin aceste prevederi deoarece vor crește salariile primarilor din comune, și nu de municipii și orașe.
„Impactul financiar lunar la nivel național este de 8.744.388 lei. Impactul financiar pentru cele 5 luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.942 lei. Pe baza acestei inițiative, vor creşte salariile unui număr de 6.339 de aleşi locali, după cum urmează: primarii şi viceprimarii de comună cu 44,4% – 50,1%; primarii şi viceprimarii de oraş cu 8,7% – 16,6%; viceprimarii de municipiu categoria II şi primarii de municipiu categoria I şi II cu 1,4% – 7,2%; primarul general cu 5,5%. Nu cresc salariile pentru un număr de 261 de aleşi locali, deoarece au salarii mai mari decât cele rezultate din aplicarea legii 284/2010; preşedintii şi vicepreşedintii de consilii județene şi viceprimari generali; primarii şi viceprimarii de municipii reşedință de judet şi viceprimarii de municipiu categoria I. Având în vedere că numărul consilierilor locali şi judeteni este de 41.677, pentru ca impactul financiar privind aplicarea prezentei legi să poată fi suportabil de către bugetele locale, indemnizatiile acestora se vor raporta la salariile stabilite primarilor, respectiv preşedintilor pentru luna decembrie“, se menționează în motivare, titrează stirile.rol.ro.
Ordonanța 103/2013 prevede şi majorarea cu până la 10% a salariilor personalului didactic din învătământul preuniversitar şi universitar cu o vechime în învătământ de până la 6 ani, dar și acordarea unei burse de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 lei.