Presedintele Neagu deschide Zilele europene ale patrimoniului

Zilele europene ale patrimoniului sunt organizate în comun de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei, care a lansat acțiunea în 1985. Este unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale participative din Europa.

În timpul Zilelor europene ale patrimoniului, mii de monumente și situri își deschid porțile, unele dintre acestea fiind în mod normal închise publicului în restul anului. Evenimentul permite publicului să se bucure de vizite gratuite, să descopere patrimoniul cultural comun și să participe la protejarea patrimoniului european pentru generația actuală și cele viitoare.

Zilele europene ale patrimoniului oferă acces la mii de situri deschise rar și la evenimente unice pentru peste 20 de milioane de persoane în fiecare an.

Obiectivul Zilelor europene ale patrimoniului

Prin intermediul acestor evenimente, organizatorii

  • sensibilizează publicul cu privire la bogăția și diversitatea culturală a Europei
  • stimulează interesul pentru patrimoniul cultural european
  • urmăresc să combată rasismul și xenofobia și promovează o mai mare toleranță față de alte culturi din Europa
  • informează publicul și guvernele (sau responsabilii de elaborarea politicilor) cu privire la necesitatea protejării patrimoniului cultural
  • invită Europa să răspundă provocărilor sociale, politice și economice ale sectorului cultural

u ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2022, președintele Consiliului Județean Buzau, dl Petre – Emanoil Neagu vă invită să participați sâmbătă, 10 septembrie 2022 la vizitarea unor monumentele istorice de patrimoniu de pe teritoriul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului și împrejurimi: Mănăstirea Bradu, Mănăstirea Ciolanu, Vulcanii Noroioși și Mănăstirea Berca.

Acțiunea este organizată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Ținutul Buzăului”, (cu membri fondatori Consiliul Județean Buzău şi cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului), în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Buzău.

Beneficiarii vizitei sunt peste 100 de elevi și cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău, precum și copii şi însoţitori din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

Programul vizitei, 10 septembrie 2022:
09:30 – sosire Mănăstirea Bradu, tur ghidat
10:30 – sosire Mănăstirea Ciolanu, tur ghidat
12:30 – masă de prânz în Geoparcul Internațional UNESCO ” Ținutul Buzăului”
14:00 – vizită la Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari; Prezentarea patrimoniului geologic și cultural de pe teritoriul geoparcului
16:00 – sosire Mănăstirea Berca – Concert inedit, susținut de elevii Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău.

Acțiunea vine să faciliteze accesul unor categorii defavorizate de cetățeni la educație, unul dintre obiectivele geoparcurilor UNESCO. La finalul vizitei, participanții vor realiza scurte materiale video de prezentare a geoparcului, inclusiv în limbaj mimico-gestual.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ținutul Buzaului a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Județean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, în vederea funcționării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.

*
În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.
Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală, sentimentul de apartenență la valorile regiunii, precum și oportunitatea de a reflecta asupra modului de identificare și protejare a patrimoniului cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings