January 13, 2025

POLITISTII, NEMILOSI CU PETARDISTII

0
petarde

Publicat 09 decembrie 2024

La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul acțiunii la nivel național „Pirotehnic 2024-2025”, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au ridicat în vederea continuării cercetărilor aproximativ 50 de kilograme de articole pirotehnice.

Cele peste 17.500 de articole pirotehnice, cu o greutate de aproximativ 50 de kilograme, au fost descoperite, în urma verificărilor specifice, la un locuitor din Cătina, un bărbat de 32 de ani.

Articolele erau din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4.

Din investigațiile polițiștilor a reieșit că articolele pirotehnice ar fi fost procurate prin intermediul firmelor de curierat.

În cauză s-a întocmit dosar penal conform Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive iar articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În ceea ce privește încălcarea prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice,  în ultimii doi ani, au fost întocmite 41 de dosare penale pentru încălcarea prevederilor art. 37 din Legea 126/1995, fiind ridicate în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 10500 de kilograme de articole pirotehnice.

Au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenționale.

De asemenea, au fost efectuate 91 de percheziții domiciliare la locuințele unor persoane neautorizate din județul Buzău, la furnizori ai acestora, care efectuau operațiuni ilegale cu articole pirotehnice.

În ultima luna, la nivelul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au fost înregistrate 2 dosare penale, au fost efectuate 3 percheziții și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale.

În urma acestora, au fost indisponibilizate articole pirotehnice cu o greutate totală de 149 de kilograme, din categoriile P1, F1, F2, F3, F4 și T1.

INFORMAȚII DE BACKGROUND

Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău desfășoară activități specifice în cadrul acţiunii naţionale „Pirotehnic 2024/2025”.

Sunt continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2024/2025.

În faza I a acțiunii polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu cei ai structurilor de investigare a infracționalității economice, au verificat societăţile comerciale autorizate, care efectuează operațiuni de import/transfer articole pirotehnice în România, sub aspectul respectării regimului legal al acestor produse (documente de proveniență/intrare/ieșire/transport, stocurile de marfă, etc).

De asemenea, au fost identificate și verificate depozitele/spațiile de păstrare ale articolelor pirotehnice cu privire la existența/inexistența autorizațiilor și documentelor necesare desfășurării activității, registre, cantități, gestionari, etc.

În faza a II-a a acțiunii sunt demarate verificări, la toate societăţile comerciale, autorizate să desfășoare operaţiuni cu articole pirotehnice, sub aspectul respectării regimului legal, pe teritoriul național, al acestor produse.

În această fază sunt verificate toate societățile comerciale autorizate, fiind avute în vedere, operațiunile desfășurate pe teritoriul național (comercializarea articolelor pirotehnice între persoane juridice autorizate).

Totodată, polițiștii au în vedere persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează fizic (în piețe, târguri, complexuri comerciale, pe stradă etc.) ori în mediul online, articole pirotehnice, în vederea sancţionării acestora, potrivit prevederilor legale.

Planul de acțiune se încheie la data de 5 ianuarie 2025, iar obiectivele urmărite în cadrul acțiunii sunt:

-Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);

-Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice;

-Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;

-Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

Reomandări pentru cetățeni:

Conform legislației în vigoare, persoanele fizice pot detine si folosi articole pirotehnice din categoriile F1 și P1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

Acestea nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile P2 şi T2 .

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar articole pirotehnice de scenă din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice,   persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţie din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Inspectoratul Judeţean de Poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz.

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24.00 – 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local / naţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  4. d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău recomandă cetățenilor să achiziționeze articole pirotehnice doar din magazine autorizate și să respecte instrucțiunile de utilizare.

De asemenea, reamintim că utilizarea materialelor pirotehnice de către minori sau în spații publice fără autorizație este strict interzisă și poate atrage consecințe legale grave.

Activitatea Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase va continua intens pe parcursul lunilor următoare, astfel încât să fie prevenite incidentele neplăcute care pot afecta siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Cetățenii sunt încurajați să sesizeze orice activitate suspectă și să respecte reglementările privind deținerea și utilizarea acestor materiale, pentru a contribui la menținerea unui mediu sigur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings