POLITICA „CIOCUL SUS”

Nici nu s-a intrat bine în 2020, ca au si apărut scenariile legate de organizarea de alegeri aniticipate înaintea alegerilor locale. Portavocile partidelor şi-au încărcat bateriile şi s-au pus pe treabă, astfel încat după cârnaţi sarmale şi caltaboşi, o ciorbă de limbă bine acrită în suc propriu, să cadă ca plumbul în stomacul ameţiţilor de alegători. Parcă s-ar gândi cineva la ei…Ei vor ciolanul complet, iar restul cu resturile. Cred ca dacă portavocile si-ar reauzi discursurile de acum sase-sapte luni, primul lucru pe care l-ar face ar fi sa aplice poziţia struţului… De fapt asta şi fac…aplică poziţia „ciocul sus” de unde pot lovi în capul tuturor. Vorba aceea mitică: „Toată lumea să trăiască, numai noi să nu murim!“…Că de părerea românului folosit nici vorbă să ţină cineva cont.
Remeber
Pe 24 septembrie 2009, președintele Traian Băsescu, aflat la finalul primului mandat, propunea organizarea unui referendum pentru a consulta cetățenii în legătură cu trecerea la un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.
Aproximativ 8 milioane de români au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral și pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.
Rezultatul a arătat astfel: 77,78% dintre cei prezenţi la urne s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% în favoarea reducerii numărului de parlamentari. Participarea a fost de 50,95% din numărul total al alegătorilor.
Ulterior, prin Hotărârea nr. 37 din 26 noiembrie 2009, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, confirmând rezultatele acestuia.
Hotărârea ar fi trebuit să fie prezentată într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind definitivă şi general obligatorie. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.
Pentru trecerea la un Parlament unicameral ar fi fost necesară modificarea Constituției, deci un nou referendum.
După ce a devenit preşedinte al PMP şi senator, Traian Băsescu a transformat propunerea de reducere a numărului de parlamentari într-o temă predilectă a partidului pe care l-a fondat.
Astfel, PMP a depus la Parlament două inițiative legislative în acest sens.
Prima, din noiembrie 2015, a fost respinsă definitiv în februarie 2017; singurii care au votat „pentru” alături de PMP au fost reprezentanţii USR.
Cel de-al doilea proiect de lege a fost depus în februarie 2018.
„Celor de la PNL nu le vom cere sprijinul dintr-un motiv foarte simplu – anul acesta, legea a fost dezbătută în Parlament, iar PSD şi PNL au votat împotriva reducerii numărului de parlamentari la 300”, declara la acel moment președintele executiv al PMP, Eugen Tomac. Proiectul legislativ depus de PMP prevede ca Senatul să aibă 100 de membri, iar Camera Deputaţilor, 200.
Si ce daca, acum fiind frate cu PNL, nu se mai pune.
Odată cu scenariile apărute precum urările de AN NOU 2020, am văzut şi dezlegările la aplicarea ”arcanului” politic. Cum spuneam la inceput că de părerea românului folosit nici vorbă să ţină cineva cont, este posibil ca intr-o dimineata sa ne trezim cu informatia ca la alegerile din aprilie vom avea o majorare cu un procent considerabil a numarului de parlamentari!