NOAPTE CU PRELUNGIRI

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 octombrie 2022, România face trecerea la ora de iarnă și dă ceasul înapoi, revenind la ora standard a Europei de Est + 2 UTC.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00. Ziua de 30 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră pe 30 octombrie 2022, la ora 01:00 UTC. Deoarece Europa se întinde pe mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite. Ca întotdeauna, SUA vor reveni la ora iniţială la o săptămână după Europa, la 6 noiembrie 2022.

UE a propus renunțarea la schimbarea orei, dar țările nu au căzut de acord

Un proiect de lege, publicat în 2018, propunea ca statele membre ale UE şi ţările afiliate să nu mai recurgă la schimbarea sezonieră a orei. Pe 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea sprijinirii proiectului de directivă a Comitetului UE pentru a opri schimbarea orei în Uniunea Europeană.

Țările nordice doreau însă să rămână la ora de iarnă, statele din sud preferau ora de vară, iar România și alte țări nu voiau să renunțe la schimbarea orei. În condiţiile actuale cauzate de pandemia de coronavirus şi de criza energetică, nu toate ţările membre şi-au făcut cunoscute deciziile, iar o hotărâre finală a fost amânată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings