MUZEUL CLOCOTESTE DE SARBATORI. De la Cupidon… pana la Anul Nou

 Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Cine este Dragobetele? Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon,

La geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

In consecinta, Consiliul Județean Buzău, împreună cu Muzeul Județean Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, vă invită să participaţi la evenimentele dedicate zilei de 24 februarie, când se celebrează ”Dragobetele”, o sărbătoare tradițională cu o simbolistică bogată și interesantă.

Iata si programul evenimentelor:

23 februarie

ora 16.30 – Deschiderea Târgului de Mărțișor, care va avea loc în incinta Muzeului Județean Buzău, în perioada 23 februarie – 08 martie

ora 18.00 – Concert folk gratuit Emeric Imre / Sala Teatrului George Ciprian

 

24 februarie

ora 10.00 – Prelegere publică Dragobete vs Sfântul Valentin / Amfiteatrul Muzeului Județean Buzău

ora 12.00 – Conferință Importanța Dragobetelui și semnificația acestuia în mitologia românescă / Societatea de Studii Istorice din România, filiala Buzău / Amfiteatrul Muzeului Județean Buzău

ora 19.00 – Spectacol ”Magnolii și cianură” de Olga Delia Mateescu / Teatrul George Ciprian

 

 

Și anul acesta, sărbătoarea Dragobetelui aduce o serie de surprize pentru îndrăgostiți.

Pentru a putea viziona concertul oferit de Emeric Imre, buzoienii sunt invitați să ridice invitațiile, oferite gratuit, de la sediul Teatrului George Ciprian. De asemenea, având în vedere că numărul locurilor în sală este limitat, concertul va putea fi urmărit pe un videoproiector amplasat pe fațada Muzeului Județean Buzău.

Cei care s-au căsătorit pe 24 februarie sunt așteptați la Teatrul George Ciprian cu certificatul de căsătorie și vor primi gratuit 2 locuri la spectacolul „Magnolii și cianură” din 24 februarie, ora 19:00. La finalul spectacolului de teatru ”Magnolii și cianură”, vor fi oferite certificate temporare de căsătorie și premii surpriză.

În zilele de 24, 25, 26 februarie și 04-05 martie, artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău vor susține spectacole la Muzeul Județean Buzău.

În ceea ce privește organizarea Târgului de Mărțișor, care va avea loc în incinta Muzeului Județean Buzău, în perioada 23 februarie – 08 martie, toți cei interesați să comercializeze mărțișoare sunt rugați să depună o cerere la Registratura Consiliului Județean Buzău (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 48), până pe data de 17 februarie 2017. Închirierea căsuțelor este gratuită. Cererile vor fi aprobate în ordinea înregistrării.

 

Invit toți buzoienii să participe la Târgul de Mărțișor, ce va avea loc în incinta Muzeului Județean Buzău, dar și la evenimentele organizate de Dragobete, o sărbătoare care a rămas, până în ziua de astăzi, un simbol al dragostei autohtone. Toate activitățile desfășurate în această perioadă sunt menite să aducă bucurie tuturor, atât celor care apreciază muzica folk, cât și iubitorilor de teatru și de frumos.“ a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings