MARTISOR LA CENTRUL MUZEAL IC BRATIANU
Consiliul Județean anunță că va organiza un târg propriu si anul acesta, unde vor fi promovate mărțișoarele create de meșterii populari buzoieni. În perioada 23 februarie – 8 martie, buzoienii sunt așteptați la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, pentru a se bucura de mărțișoare unice, ieșite sub mâinile dibace ale meșterilor populari.
„Centrul Muzeal «I.C. Brătianu» găzduiește Târgul de mărțișor în perioada 17 februarie – 8 martie, unde veți găsi mărțișoare create cu mult drag și îndemânare de către meșteri populari și artiști plastici buzoieni. Este un moment foarte bun să le arătăm aprecierea noastră”, transmite Consiliul Județean.
Sensul Simbolic Al Mărțișorului
În tradiția românească, Mărțișorul este făcut dintr-unul, două sau trei fire. Numărul de fire nu este esențial. Chiar și un fir de lână sub formă de Mărțișor este deja un simbol.
Pe lângă contrariile calendaristice (lumină – întuneric, căldură – rece, fertilitate – sterilitate), sărbătoarea Mărțișor simbolizează, de asemenea, nașterea vieții și renașterea la viață. Unii cercetători cred că este vorba despre renaștere după Potopul biblic.
Potrivit altora, Mărțișorul este o frânghie de 365 (366) de zile pe care Baba Dochia a tăiat-o în timp ce își conducea turma de oi în munți.
La fel cum se taie firul soartei unui copil la naștere, Dochia a tăiat firul primăverii la nașterea unui an calendaristic. De aceea, etnologii numesc Mărțișorul „frânghia zilelor, săptămânilor și lunilor, adunată într-o panglică în două culori”.
În studiul său despre Mărțișor, poetul George Coșbuc susține că Mărțișorul este un simbol al primăverii și al soarelui, al cărui chip, potrivit credinței populare, seamănă cu o monedă de argint. Desigur, nu moneda în sine, ci argintul alb pur asociat soarelui. Să nu uităm că albul mai simbolizează și puterea. În studiul menționat, Coșbuc a scris că „Mărțișorul este un simbol al focului și luminii și, prin urmare, al soarelui. Aduce frumusețe și dragoste”.
Mai mult, în folclorul nostru, anotimpurile sunt indicate de culori cromatice: primăvara în roșu, vara în verde-galben, toamna în negru-albastru, iarna în alb. Prin urmare, putem spune că Mărțișorul țesut din fire roșii și albe este un simbol în formă liberă al tranziției de la iarna albă la viața roșie de primăvară.
Semnificația culorilor poate fi interpretată și într-un alt mod: roșu – culoarea focului, a sângelui și a soarelui, poate simboliza vitalitatea feminină, iar albul – culoarea zăpezii reci și curate și a norilor cerești, poate simboliza înțelepciunea masculină.
Astfel, Mărțișorul exprimă inseparabilitatea acestor două aspecte, precum mișcarea continuă a materiei.
De Ce Purtăm Mărțișoare
Răspunsul la această întrebare îl găsim în studiul lui George Coșbuc: „Îl purtăm ca o imagine a soarelui, de care vrem să ne apropiem; la fel cum purtăm crucea cu imaginea lui Hristos.
Deci, vă puteți împrieteni cu soarele”. Acesta continuă: „Țăranii îmbracă Mărțișorul pe copii, astfel încât să fie puri ca argintul și să nu se agite de febră. Și fetele ar trebui să poarte un Mărțișor pentru a nu se arde la soare. Dar cei care nu vor purta Mărțișorul vor slăbi în curând. Oamenii îl tratează pe Mărțișor ca pe un altar, nu ca pe o jucărie”.
Cum Și Când Este Purtat Mărțișorul
Pentru a urma tradiția, Mărțișorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi de primăvară. Se poartă de la 1 martie până la primele semne ale victoriei primăverii asupra iernii: cântatul cucului, înflorirea cireșelor sau a trandafirilor și întoarcerea berzelor și a rândunicilor.
După scurgerea timpului, firul este legat de o ramură a unui pom fructifer, care ar trebui să înflorească, pentru a-l proteja și a da o recoltă bogată; sau este legat pentru noroc de un trandafir înflorit. Se spune că aceste obiceiuri aduc și bogăție în casă, iar dacă îți pui o dorință atunci când îl legi de ramură, atunci cu siguranță se va împlini. În mod tradițional, puteți pune Mărțișorul și sub o icoană.
Se crede că împletirea magică a firelor care simplifică unitatea contrariilor (lumină-întuneric, cald-rece, iarnă-vară) aduce sănătate și protecție împotriva bolilor. Firele împletite simbolizează și iubirea și ura, viața și moartea, binele și răul.
Fetele necăsătorite pun Mărțișorul sub o piatră uriașă și încearcă să ghicească cine va fi logodnicul lor. Iar dacă îl agață de un copac, se consideră că vor fi albe ca floarea lui și roșii ca cireșele lui”.
În unele zone, Mărțișorul este acoperit cu un bulgăre de pământ și aruncat pe acoperișul casei pentru a atrage berzele să construiască un cuib. Se crede că dacă există un cuib de barză în sat, acesta îi va aduce fericire și noroc.
Firele Mărțișorului sunt folosite și pentru legarea copilului pe mână de ochiul rău și de boli.