Lucian Romașcanu: „Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat astăzi în patrimoniul național”

Achiziție importantă pentru România. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a semnat vineri contractul de achiziţie a manuscrisului Jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României, care datează din anul 1910. Acesta va putea fi văzut de iubitorii istoriei la Muzeul Național de Istorie a României.

Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu pe pagina sa de Facebook:

„Astăzi, 12.05.2023, Ministerul Culturii a reușit o nouă achiziție excepțională, în continuarea celor care au început anul trecut cu achiziționarea manuscriselor Cioran și Eliade și a monedelor romane.

Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat astăzi în patrimoniul național și va putea fi văzut de iubitorii istoriei la Muzeul Național de Istorie a României.

Este un document unic, datând din 1910, în perfectă stare de conservare. Redactat cu cerneală într-un caiet cu coperți moi, de pânză verde-brad, cu margini împletite din mătase aurie, reprezintă o nouă sursă inedită de informații aflate acum la dispoziția cercetătorilor vieții acestei mari regine a României.

Este, fără exagerare, o reușită excepțională pentru care trebuie să mulțumesc echipei ministerului, Dlui Cezar Florea de la Casa De Licitații Historic și tuturor celor implicați!

Sunt convins că în scurt timp vom aduce în patrimoniul țării și alte obiecte de mare valoare culturală și istorică.”

Potrivit specialiştilor, textul jurnalului a fost redactat cu cerneală neagră, coperţile sunt moi, din pânză de culoare verde-brad, iar marginile prezintă o împletitură de mătase în nuanţa aurului antichizat. Starea de conservare a manuscrisului este una foarte bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings