Locuința Maxim Protejată și Centrul de Zi, inaugurata la Stalpu

 Proiect „ÎMPREUNĂ  suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități

Vineri, a fost inaugurat la Stalpu, Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi un grant în valoare de aproape un milion de euro, mai exact 970 de mii.

În cazul Complexului de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi, de la Stâlpu, este vorba despre un proiect aplicat de conducerea DGASPC (Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Buzău – „Împreună – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilităţi”, finanţat prin Granturi Norvegiene. Cu această finanţare obţinută, la Complexul de la Stâlpu a fost amenajat Centrul de zi „Orizont” şi o locuinţă „Floare de tei”, beneficiare fiind persoanele adulte cu dizabilităţi. De altfel, scopul proiectului a fost creșterea accesului persoanelor adulte cu dizabilități din Stâlpu, Merei, Pietroasele și Ulmeni la astfel de servicii integrate.

Persoanele cu dizabilităţi din cele patru localităţi vor avea parte de servicii gratuite medicale, psihologice, inclusiv sesiuni de kinetoterapie. „Un vechi centru rezidenţial devine complex de servicii comunitare. În cadrul locuinţei protejate vor locui zece persoane adulte cu dizabilităţi, capacitatea centrului de zi care funcţionează pentru comunităţile din mediul rural este de 30 de persoane, dar până în prezent am avut peste 120 de beneficiari. Putem asigura de luna viitoare şi transport adaptat pentru aceşti beneficiari, serviciile fiind gratuite. Vorbim despre servicii de evaluare a stării de sănătate, evaluare medicală, servicii psihologice, consiliere, suport pentru familii, servicii recuperatorii, inclusiv kinetoterapie”, a precizat directorul DGASPC, Loredana Dorobanţu.

Alături de conducerea DGASPC Buzău, la inaugurarea celor două obiective a participat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, precum şi primarii comunelor Stâlpu, Pietroasele, Merei şi Ulmeni.

„Felicit întreaga echipă a DGASPC Buzău pentru implementarea acestui proiect, ce a devenit model de bună practică la nivel național! Împreună, vom reuși să oferim tuturor beneficiarilor condițiile pe care le merită!”, a fost mesajul preşedintelui Neagu pe pagina de socializare.

Pentru beneficiari, centrul de zi reprezintă adevărate locuinţe în care, pe lângă procedurile medicale au parte de atenţie din partea specialiştilor şi înţelegere. Rezultatele pe termen mediu şi lung privesc atât dezvoltarea de noi servicii sociale, cât şi creşterea capacităţii comunităţii, familiei şi a specialiştilor de a răspunde nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilităţi şi de a preveni instituţionalizarea lor, informează DGASPC.

Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

Cooperarea dintre România și țările Spațiului Economic European (SEE) a început ca urmare a aderării la Uniunea Europeană la 01 ianuarie 2007, România devenind parte contractantă la Acordul privind SEE în data de 25 iulie 2007.

xxx

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Buzău, în calitate de beneficiar al finanțării pentru proiectul cu titlul „ÎMPREUNĂ – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități”, depus în cadrul Programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021 și derulat în parteneriat cu Fundația “Crucea Alb-Galbenă” Buzău, anunţă că în data de 05.12.2023 a fost realizată recepția la terminarea lucrărilor, pentru locuința maxim protejată și pentru centrul de zi, inființate prin proiect, astfel încat, după obținerea  licențelor și a avizelor de funcționare, D.G.A.S.P.C. Buzau este pregătită pentru începerea furnizării serviciilor sociale.

Lucrarile au fost executate in perioada iulie 2022 – octombrie 2023, valoarea totala (constructie si reabilitare) a fost de 1.797.807,52 lei fara TVA, fiind suportata integral din Granturile Norvegiene 2014-2021.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 968.211,09 euro, rata grantului fiind de 100%.

Proiectul, prin obiectivele, activitățile și rezultatele sale, se încadrează în obiectivul general al apelului „Dezvoltare locală”, scopul proiectului fiind creșterea accesului persoanelor adulte cu dizabilități la servicii integrate, furnizate în acord cu nevoile individuale, într-o zonă în care aceste servicii sunt inexistente în prezent (aria de implementare a proiectului este formată din 4 UAT-uri din județul Buzău: Stîlpu, Merei, Pietroasele, Ulmeni).

Rezultatele pe termen mediu și lung privesc atat dezvoltarea de noi servicii sociala, cat si creșterea capacității comunității, familiei si a specialiștilor a de a răspunde nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități și de a preveni instituționalizarea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings