LEGE PENTRU SCOLI ABANDONATE

Mai mulți senatori și deputați PSD, printre care și buzoienii Lucian Romașcanu, Liliana Sbîrnea, Andi Cristea, Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș au inițiat o propunere legislativă pentru o mai bună reglementare a situației școlilor abandonate. Parlamentarii propun ca destinația clădirilor în care nu s-au mai efectuat cursuri de mai mult de trei ani să se poată schimba printr-o simplă hotărâre de Consiliu Local, fără avizul Ministerului Educației.

Modificarea se referă la acele școli în care timp de trei ani nu se desfășoară niciun fel de activitate didactică din cauza depopulării și a lipsei de elevi. De cele mai multe ori, investițiile în aceste clădiri sunt doar pentru conservare, ceea ce nu este eficient din punct de vedere financiar. În prezent schimbarea destinației bazei materiale a acestor unități de învățământ se poate face doar cu aviz din partea Ministerului Educației, care în general este negativ, autoritățile centrale nefiind de fiecare dată conectate la nevoile comunităților locale.

Pentru a evita degradarea acestor imobile, dar și pentru a răspunde unor nevoi concrete ale comunităților locale, aceste clădiri s-ar putea transforma în cămine de bătrâni sau centre sociale.

Inițiatorii proiectului propun ca schimbarea destinației școlii să se poată face doar printr-o hotărâre de Consiliu Local, dacă în unitatea respectivă nu au loc timp de trei ani activități educaționale, fără a mai fi necesar avizul ministerului. În plus, în cazul în care vor exista din nou elevi pentru reluarea activității didactice, același consiliu local este obligat să reamenajeze și să readucă imobilul la standardele necesare inițiale sau să asigure un alt spațiu în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings