LALEUA GALBENA vs DRAGOSTEA DIN CRANG

Este deja de notorietate faptul ca onor Coalitie PSD-PNL se iubeste la centru. Pana mai ieri s-a iubit si in teritoriu. Mai ales la Buzau unde, puterea si opozitia vorbeau aceeasi limba, imparteau aceleasi ganduri, aveau aceleasi aplecatii spre flori. S-a intamplat, ca din aceasta luna, luna in care Ciolacu si Ciuca au promis ca vor merge la alegeri tinandu-se de mana, la Buzau Opozitia sa fie tot mai vehementa…cu zambetul pe buze. Si totul a inceputul de la minunatele lalele… Nu cele care vor fi impartite si  prin Crang , peste cateva zile, ci la mijloc este vorba de laleaua galbena si laleaua pestrita, flori protejate ce dadeau culoare Padurii Vlasiei.

Consiliul Județean Buzău a dezbatut, în ședința de luni, scoaterea Pădurii Crâng din lista ariilor naturale protejate de interes județean initiind proiectul ce prevede revizuirea Hotărârii 13 din 1995 a Consiliului Județean cu privire la ariile protejate din județul Buzău.

La ședință a participat primarul Constantin Toma, cel care spune că pădurea nu poate fi îngrijită cum se cuvine atâta timp cât are statutul de arie protejată, dar au luat parte și mai mulți activiști de mediu – în frunte cu Haritina Crăiță, expertă de mediu și fost consilier local municipal –  care au pledat pentru menținerea Crângului pe lista ariilor protejate.

Înainte de supunerea la vot a proiectului, fiecare vorbitor au avut câte 4 minute la dispoziție pentru a argumenta motivele pentru care trebuie sau nu trebuie scoasă pădurea din lista ariilor protejate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, le-a cerut liderilor grupurilor politice din CJ Buzău să susțină un punct de vedere asupra acestui proiect și să anunțe cum vor vota. Dacă reprezentanții PNL și PMP au cerut amânarea votului pentru o ședință viitoare, liderul de grup al PSD a pledat, așa cum era de așteptat, pentru ca proiectul să fie adoptat în ședința de astăzi, în forma prezentă în ordinea de zi.

A ținut să ia cuvântul un alt activist de mediu, Sorin Udrea, care a expus câteva dintre argumentele pentru care Pădurea Crâng trebuie să rămână arie protejată.

Deși expertul de mediu Haritina Crăiță a solicitat o nouă intervenție pentru a da un drept la replică la anumite afirmații făcute de edilul Constantin Toma, Petre Emanoil Neagu nu a fost de acord și a supus la vot proiectul.

Până la data votului în plenul Consiliului Judeţean, proiectul de hotărâre pentru scoaterea Pădurii Crâng de sub titulatura de „arie protejată” a fost lansat în dezbatere publică, în conformitate cu reglementările în vigoare. Pentru că observaţiile pe tema ariilor protejate pe teritoriul judeţului Buzău s-au referit doar la viitorul regim de existenţă a Pădurii Crâng, acesta a fost şi principalul punct pus în discuţie de preşedintele Petre Neagu, în calitate de iniţiator al proiectului.

„Opiniile exprimate (n.r.- pe durata dezbaterii publice) au avut, exclusiv, în vedere regimul Pădurii  – Parc Crâng Buzău, care nu mai figurează nici ca arie protejată de interes național (conform anexei nr. 1 la Legea nr. 5/2000) și nici de interes județean, motivat de :1. – prevederile art. 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 conform cărora parcurilor publice care nu au elemente cu valoare de patrimoniu natural nu au un regim de zonă protejată; 2. – conform prevederilor Legii nr. 220/2018 și în baza art. 1 alin. (2) lit. <a> din Hotărârea Guvernului nr. 100/2022 suprafața de 177,7985 ha, fond forestier, – păduri constituite în zone verzi în jurul localităților incluse în intravilan, a fost transmisă cu titlu gratuit din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – prin  ROMSILVA în domeniul public al municipiului Buzău”.

La punctul 2 este vorba despre iniţiativa primarului Municipiului Buzău, Toma Constantin, care încă din 2016 a solicitat readucerea Pădurii Crâng în proprietatea Municipiului, în baza unei legi publicată în Monitorul Oficial din data de 3 mai 1881, când la „Art.1. Statul recunoaşte Primăriei urbei Buzău dreptul de proprietate asupra pădurii numită Crângul, situată în marginea oraşului Buzeu, cu condiţiunea ca pentru totdeauna să însemne ca loc de preumblare şi înfrumuseţare a oraşului”. Doi ani mai târziu, promulgarea Legii 220/2018 de transformare a pădurii Crâng în pădure parc, oferă posibilitatea Primăriei Buzău să demareze proiectul pentru reabilitarea Crângului, în colaborare cu Romsilva. Această lege va fi pusă în aplicare de factorii de decizie de la Buzău şi în baza unei Hotărâri de Guvern 100/2022, obţinută în baza unui Ordin de Ministru.

În ce priveşte implicarea şi răspunderea Consiliului Judeţean Buzău, preşedintele Neagu a pus la dispoziţia consilierilor judeţeni, în cadrul comisiilor de lucru, răspunsurile la interpelarea instituţiei judeţene, adresată Ministerului Mediului, privind scoaterea Pădurii Crâng de pe lista ariilor protejate, cu scopul de a se permite intervenţiile presupuse de implementarea proiectului de reabilitare. Astfel, Ministerul mediului „recunoaște competența Consiliului Județean de revizuire a hotărârii nr. 13/1995, şi afirmă că este corectă determinarea ariilor naturale protejate de interes național aflate pe teritoriul Județului Buzău”.

În schimb, „se recomandă menținerea Pădurii – Parc Crâng ca arie naturală protejată în baza unui studiu de fundamentare avizat de Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, în sensul schimbării încadrării funcționale a arboretului din grupa 1 <Păduri cu funcții speciale de protecție> subgrupa și categoria funcțională 4B în subgrupa 4A – păduri supuse regimului de conservare deosebită”, opinie pe care toţi consilierii judeţeni nu au împărtăşit-o, la nivelul comisiilor de lucru, pentru ca la votul în plen, pe considerente politice, consilierii liberali şi cei ai Forţei Dreptei să declare abţinerea!

Ca o concluzie intermediara, inclusiv consilierii judeţeni aflaţi în Opoziţie politică au apreciat, la nivel de comisii, că este oportună trecerea Pădurii Crâng de la categoria „Arii protejate”, la categoria „Pădure – Parc”, pentru a se putea permite intervenţiile în scopul reabilitării, dar pentru că anul 2024 impune şi interese electorale, votul lor a fost manifestat ca atare.

Primarul Constantin Toma a participat la şedinţa Consiliului Judeţean şi a prezentat proiectul pe care municipalitatea, în colaborare cu Romsilva, îl are în pregătire pentru intervenţia asupra Crângului şi salvarea acestuia de la dispariţie. „Îi place cuiva cum arată Crângul în acest moment?! 90 la sută este uscat, a fost paralizat de specii invazive şi trebuie făcut ceva! Demersul meu din 2016, pentru readucerea Crângului în proprietatea oraşului Buzău începea cu prezentarea Monitorului Oficial din 3 mai 1881, în care, la Art.1. Statul recunoaşte Primăriei urbei Buzău dreptul de proprietate asupra pădurii numită Crângul, situată în marginea oraşului Buzeu, cu condiţiunea ca pentru totdeauna să însemne ca loc de preumblare şi înfrumuseţare a oraşuluiAsta facem acum prin acest proiect. Conform legii 220/2018 de transformare a pădurii Crâng în Pădure – Parc. Această lege trebuie pusă în aplicare prin Hotărârea de Guvern 100/2022, avem deja conform acestei hotărâri studiul de fundamentare şi avem şi angajamentul silvic, care ne obligă să exploatăm împreună cu Romsilva în regim silvic această pădure”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a declarat că susţine proiectul primarului Toma şi iniţiativa municipalităţii pentru implementarea unui proiect de reabilitare a Pădurii Crâng, ba mai mult, a invitat inclusiv ONG-urile prezente la şedinţă să colaboreze. „Din punctul meu de vedere, astăzi, împreună cu Primăria Municipiului Buzău, am făcut o reparaţie morală cetăţenilor. Pentru că, am declarat foarte clar, am spus-o şi dlui primar, am spus şi ONG-urilor, nimeni, acolo, nu va face nu ştiu ce, cartiere de locuinţe sau de jocuri, acolo se vor face doar lucrări de pe urma cărora, buzoienii să poată beneficia de  minunile pe care ni le-a lăsat natura. Consiliul Judeţean vrea să devină partener în acest proiect, pentru că este o normalitate în toată lumea să vorbim despre astfel de păduri amenajate ca şi parcuri de recreere”.

Consilierii judeţeni au tranşat lucrurile în ce priveşte viitorul Crângului buzoian şi au votat în favoarea unui proiect iniţiat de Primăria Municipiului Buzău, prin care în Pădurea Crângului se vor face mai multe intervenţii/lucrări în regim silvic, pentru salvarea speciilor de arbori care l-au legitimat ca şi vestigiu natural al foştilor Codrii ai Vlăsiei (fag, stejar, frasin pufos, ulm), iar la final titulatura acestuia va fi „Pădure – Parc”. Consilierii liberali şi cei ai Forţei Dreptei şi PMP s-au abţinut de la vot, motivând că studiul tehnic comandat de Primăria Buzău, în baza căruia vor fi executate toate lucrările pentru reabilitarea Pădurii Crâng, nu este finalizat, drept pentru care au propus(fara castig de cauza) amânarea votului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings