EXPOZITII DE WEEK-END, LA MUZEUL JUDETEAN

  • In week-end, la Muzeul Județean Buzău, vor fi organizate vizite ghidate gratuite, în intervalele orare 11.00-12.00 și 14.00-15.00. Tematica abordată aprofundează subiecte legate de trecutul istoric al comunităților care s-au dezvoltat pe actualul teritoriu al județului Buzău. Cele două ghidaje tematice, denumite „Credințe și ritualuri în preistorie” și „Buzăul, de la târg medieval la municipiu”, se adresează cu precădere familiilor și grupurilor de prieteni. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac la numărul de telefon 0772.255.131, de luni până vineri, între orele 8.00 și 14.00.
  • De asemenea, la Muzeul Județean Buzău, pot fi vizitate două expoziții temporare: „Spațiul Proletar”, semnată de artistul Vladimir Păun-Vrapciu, și „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”, proiect expozițional organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României. Vladimir Păun-Vrapciu spune despre expoziția „Spațiul Proletar” că „ia naștere odată cu primul performance art al expoziției <Spațiul>, ce a fost prezentată în premieră la Muzeul Județean Buzău, în anul 2021, și care a fost vernisată în câteva instituții culturale de prestigiu naționale și internaționale, precum Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti și Galeria Saphira & Ventura din New York. Expoziția <Spațiul> s-a bucurat şi de patru performance art, la Bucureşti, Roma, New York şi Veneţia. Performance Art 1 de la Bucureşti – 2021 este momentul în care a început documentarea și cercetarea la nivel social în conexiune și prin intermediul obiectului de artă ce a fost adus în mijlocul clasei proletare, și anume a muncitorilor din ramura industrială a construcțiilor civile. Documentarea și cercetarea acestei expoziții s-a derulat pe o perioadă de 18 luni”. Expoziția „Un cuplu, o epocă, multe cadouri” valorifică 75 de bunuri primite cadou de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu: tablouri-portret, tapiserii, vase din porțelan, ce înfățișează diferite momente din istoria perioadei comuniste asociate cu chipurile familiei Ceaușescu.
  • Totodată, publicul poate admira brățara dacică de aur de la Optași, piesă excepțională, aflată în patrimoniul Muzeului Județean Olt. Cu o greutate totală de aproape 108 grame, brățara de la Optași reprezintă cea mai mare podoabă din aur, din Dacia preromană, descoperită la sud de Carpați.
  • La Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” este deschisă expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Expoziția cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings