Eveniment internațional major, dedicat Geoparcurilor UNESCO

Consiliul Județean Buzău  va fi gazda primului eveniment internațional major, dedicat Geoparcurilor UNESCO – Delegația UNESCO, împreună cu cei 24 de participanți din 17 țări cu situri desemnate UNESCO vor participa la ateliere de lucru și vor vizita obiective turistice din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”

 

În perioada 7 – 9 noiembrie 2022, Consiliul Județean Buzău va fi gazda unui eveniment de importanță majoră pentru comunitatea internațională a geoparcurilor, Workshop regional pentru Europa, privind rolul centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO, eveniment organizat împreună cu UNESCO, prin Biroul European Regional pentru Știință și Cultură în Europa.

Inițiativa UNESCO, lansată în 2018, își propune să îmbunătățească gestionarea integrată a siturilor desemnate UNESCO, prin promovarea schimburilor de bune-practici, dezvoltarea capacităților de administrare și consolidarea rețelelor în regiune.

Organizatorii vor pune în dezbatere rolul centrelor de vizitare în managementul vizitatorilor, precum și modalitățile de promovare a turismului durabil în siturile desemnate UNESCO: situri aflate pe lista patrimoniului mondial – World Heritage List (WHS), rezervații ale biosferei – Programul Omul şi Biosfera (MAB) și geoparcurile internaționale UNESCO (UGGp).

În urma apelului de candidaturi lansat de UNESCO, au fost selectați  25 de reprezentanți din 17 țări cu situri desemnate UNESCO: Albania, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzaului”, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din București și Comisia Națională a României pentru UNESCO.

_________________________________________________________________________________

Geoparcul Internațional UNESCO ”ȚINUTUL BUZĂULUI” a fost acreditat în luna aprilie 2022, fiind recunoscut ca sit UNESCO, pentru modul durabil de valorificare turistică, educațională și științifică a unui patrimoniu geologic și cultural deosebit.

Un Geoparc Internațional UNESCO este definit drept un teritoriu unic, în care siturile și peisajele de importanță geologică internațională sunt gestionate în baza unui concept integrator de protejare, educație și dezvoltare durabilă.

Început în Europa în anul 2000, prin crearea Reţelei Europene a Geoparcurilor (EGN), a continuat la nivel mondial prin crearea, în anul 2004, a Reţelei Internaționale a Geoparcurilor (GGN) şi a culminat cu înființarea în 2015 a Programului UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. În prezent, Rețeaua cuprinde 177 de teritorii din 46 de țări.

„Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău,  cu elemente de interes geologic deosebit, înglobează 18 comune, se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori.

Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București, sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația ”Ținutul Buzăului”, cu sprijinul Asociației De Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO ”Ținutul Buzăului ”.

***

Lista Patrimoniului Mondial este o listă de proprietăţi care fac parte din patrimoniul cultural și patrimoniul natural ale statelor membre UNESCO, considerate de o valoare universală inestimabilă, în baza unor criterii prestabilite. România are înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO 8 obiective, dintre care 6 culturale și 2 naturale: Mănăstirile din Bucovina, Biserici de lemn din Maramureș, Mănăstirea Hurezi, cetățile dacice din Munții Orăștiei, satele cu biserici fortificate din Transilvania, centrul istoric al Sighișoarei, Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați.

Rezervaţiile biosferei promovează soluţii pentru conservarea biodiversităţii, în același timp cu utilizarea durabilă a acesteia. Reprezintă zone de învăţare pentru dezvoltare durabilă în contexte ecologice, sociale și economice diverse. În Romania există 3 astfel de rezervaţii ale biosferei UNESCO: Delta Dunării, complexul muntos Pietrosul Mare şi Parcul Naţional Retezat.

Geoparcurile internaționale UNESCO sunt zone geografice unificate, unde siturile și peisajele cu semnificaţie geologică internaţională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecţie, educaţie, dezvoltare durabilă și implicare a comunităţilor locale. Începând cu anul 2022, România deține 2 geoparcuri internaționale UNESCO: Țara Hațegului și Ținutul Buzăului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings