ELEVII COLEGIULUI ECONOMIC BUZĂU AU FOST GAZDE PENTRU ELEVI ȘI PROFESORI DIN GRECIA, POLONIA ȘI SPANIA

Proiectul Erasmus + KA2: SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future/ 2020-1-ES01-KA229-082689_4
Finantator: Comisia Europeana – Programul Erasmus +
In perioada 08- 14 mai 2022 a avut loc la Buzău, România a doua activitate de predare și învățare din cadrul proiectului ” SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future ”, proiect derulat de Colegiul Economic Buzău in parteneriat cu IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/Portugalia, IX Liceum Ogólnokształcące Z Oddziałami Dwujęzycznymi W Rzeszowie/ Rzeszów/Polonia, 2nd Peiramatiko Gymnasio Athinon/ Athens/Grecia.Proiectul este în derulare încă din toamna lui 2020 dar datorită pandemiei activitățile nu s-au putut desfășura fizic.
La reuniune au participat 15 elevi din Grecia, Polonia și Spania și 6 profesori însoțitori. Tema aceste întâlniri: “Manipulation and Fake News in relation to Green Industry”.
Cele 5 zile ale întâlnirii au fost bogate în activități care mai de care mai interesante.Obiectivele proiectului au fost urmărite pe parcursul activităților.
Prima zi : Colegiul Economic Buzău- Școală europeană
Săptămâna a început cu întâlnirea tuturor participanților , cuvântul de deschidere adresat participanților de doamna Geta Burducea, directoare școlii și Maria Popa, directoare adjunctă.
Echipele participante s-au prezentat și apoi au participat la un joc de cunoaștere. Elevii au urmat și un curs rapid, interactiv de expresii uzuale în limba română. Apoi ne-am reamintit principalele momente ale vizitei de Spania, din luna martie.
A urmat un atelier care a prilejuit dezvoltarea competențelor de lucru în echipă șiprezentare. Elevii au lucrat în echipe internaționale pentru a realiza ”Casa Europeană verde”.
A urmat participarea la cea de a cincea ediție a evenimentului ” Împreună în Europa” organizat de Colegiul Economic Buzau în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Fundația pentru Tineret Buzău.Întâlnirea a avut forma unei Biblioteci vii în care participanții au putut interacționa cu elevi și profesori din diferite școli din județul nostru: Școala Gimnazială Comuna Măgura, Școala Gimnazială G.E.Palade Buzău, Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman Buzău, Liceul tehnic Grigore Moisili Buzău, Școala Gimnazială nr. 7 Buzău, Liceul Tehnic Buzău.
După amiază elevii au descoperit în echipe internaționale Buzăul și produsele lui tradiționale ”Following traditional products and discover the fakes on the market”
Ziua a doua: Buzău- oraș deschis, oraș Smart
Ziua a debutat cu o prezentare a produselor tradiționale buzoiene realizată de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Buzău.Elevii au pus întrebări în legătură cu etichetarea alimentelor și posibilitatea de a falsifica produse.
Au urmat exemplele de știri false identificate de elevi în urma cercetărilor realizate în fiecare țară.Prezentările au surprins aspecte diferite din fiecare comunitate, aspecte ce pot fi utile în viitor pentru a acționa conștient și durabil.
Pentru a identifica exemple de bună practică cu privire la programe de mediu ce pot fi aplicate la nivelul comunității, elevii și profesorii au fost invitați la Primăria Buzău. Aici au participat la o comunicare realizată de domnișoara Olga Posedaru cu privire la eforturile depuse de Primăria Buzău pentru a implementa conceptul de Economie Circulară la nivelul comunității locale.
A urmat vizita la Centrul de Cercetări Legumicole Buzău unde elevii au descoperit cu ajutorul doamnei Elena Barcanu importanța prezervării biodiversității, a soiurilor autohtone și a cultivării legumelor și fructelor tradiționale, nemodificate genetic.
După amiaza elevii au vizitat doi agenți economici: GREEN WEE și TREI BRUTARI. Elevii au identificat practici locale tradiționale de producție caracterizate prin durabilitatea lor.
Ziua trei: Ținutul Buzăului- Geoparc UNESCO
Ziua a început cu o vizită la ferma Tudor, Vernești. Elevii au putut observa circuitul legumelor și fructelor din fermă la capacitățile de producție pentru suc, gemuri, siropuri, ciocolată, pulbere.
A avut loc un atelier de fake news chiar la Vulcanii Noroioși, în natură, mulțumită amenajărilor ingenioase realizate de echipa Ținutul Buzăului.
Ziua patru: Ținutul Buzăului- Geoparc UNESCO
Și ziua a patra a fost dedicată tot vizitării Ținutului Buzăului. Elevii și profesorii au putut urmări artiști populari locali și au descoperit împreună meserii tradiționale.Mulțumim doamnei Cecilia Petrescu, cea care ne-a fost ghid pe tot parcursul vizitei și la Muzeul Timpul omului din Mînzălești. Multumim,Steluta Bratosin ,Mioara Matei ,Milus Matei, Ioana Diaconu, Elena Manea, Viorica Iacob.Ei au arătat elevilor câteva aspect cu privire la arta țesutului, arta olăritului, arta cusăturilor.
Nu au lipsit vizitele culturale ce au permis descoperirea patrimoniului natural și cultural cu care ne mândrim ( Vulcanii Noroioși, lacul Meledic, castelul Bran, castelul Peleș ), discuțiile informale, shimburile de bune practici.
Oaspeții noștri au apreciat frumusețile țării noastre, căldura cu care au fost intâmpinați de elevi și profesori.
Elevi participanți: Badea Georgiana, Adam Livia, Tulin Georgiana, Dumitru Diana, Pricop Melania, Arsenie Eliza, Enache Nicoleta, Vătășelu Daria, Grigore Karina, Ciocan Ștefan, Munteanu Cătălin, Lăzărică Doru, Lupașcu Rareș, Ivașcu Rareș, Cucu Bianca, Negraru Andra, Florea Rebeca, Kayabassi Abdullah, Cîmpeanu Răzvan, Racovițeanu Teodor, Frățilă Mario.profesori implicați: Popa Magda, Enuș Adina, Ilie Cătălina, Budău Măriuca, Buie Roxana, Pavel Camelia, Baciu Alina, Neagu Rodica, Stancu Diana, Andrei Elena.
Impresii ale elevilor:
Nicoleta: Pentru mine a fost prima dată când am luat parte la un așa schimb de experiență între elevi și pot spune că a fost o experiență foarte frumoasă.A fost o plăcere să îi avem alături pe prietenii noștri din Spania cu care ne ne cunoșteam dintr-un proiect în care am participat în luna martie.Au fost activități foarte interesante unde mi-am făcut prieteni noi din Polonia,din Grecia.Participanții au fost de asemenea încântați și au spus că le-a plăcut foarte mult vizita în România și că vor să mai revină.Sper să am parte și de alte experiențe de genul acesta pe viitor pentru ca sunt deosebite.
Bianca: A fost o săptămână încărcată, plină de activități plăcute și relaxante. Pe parcursul acestei perioade scurte am reușit să ne dezvoltăm abilitățile sociale și am legat prietenii noi.
Rareș: In opinia mea,activitatile din cadrul proiectului Seed m-au ajutat foarte mult in dezvoltarea mea ca si persoana. Am reusit sa cunosc oamenii noi care mi-au schimbat perceptia despre anumite subiecte. Si astept cu nerabdare sa particip din nou in acest tip de proiecte.
Doru: Timpul petrecut cu elevii care ne-au vizitat a fost placut. Am comunicat cu ei si am invatat diferite lucruri despre cultura lor si cum suna muzica din tara lor.
În aceeași perioadă, Colegiul Economic Buzău a fost și gazda profesoarelor Gitana Stukienė și Lina Šerkšnaitė în cadrul proiectului: „Competențe sociale și emoționale – Cheia pentru o educație incluzivă de succes”/ .
Obiectivele proiectului: Dezvoltarea competențelor sociale și emoționale ale profesorilor, care să deschidă porți pentru munca productivă a profesorilor cu elevi cu nevoi diferite și abilități diferite în condiții de educație incluzivă.
Rezultatele așteptate ale proiectului:
• Participanții la cursuri și job shadowing vor dobândi cunoștințe teoretice și abilități practice de creare a unui mediu sigur și de sprijin în clasă și ulterior vor crea un mediu emoțional favorabil la școală; vor dobândi competențe pe tema incluziunii sociale, care sunt importante pentru școala de astăzi; va iniția noi activități de educație informală, va aplica metode moderne și va integra competențe sociale și emoționale în lecțiile disciplinei pe care o predau mai activ; va fi capabil să înțeleagă clar excluderea și includerea; vor împărtăși experiența bună cu colegii lor.
• Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice în sfera competențelor sociale și emoționale va crea condiții pentru organizarea procesului de educație incluzivă. Profesorii vor fi capabili să recunoască diferențele și posibilitățile elevilor, să organizeze procesul de predare orientat către elevi, să creeze un mediu educațional sigur și motivant. Un profesor competent emoțional va fi cel care va permite copiilor să se simtă speciali în clasă, să se simtă în siguranță și încrezători.
Cele două profesoare au discutat problem legate de sistemul educațional românesc cu doamna director Geta Burducea și au participat la diverse activități alături de profesorii și elevii români. Au fost implicate profesoarele: Lucia Olteanu, Elena Andrei, Vali Măriuca Budău, Rodica Neagu, Diana Stancu, Magda Popa, Adina Enuș
Iată cum descrie vizita coordonatoarea proiectului Gitana Stukienė:
”Scopul vizitei de job shadowing este de a oferi profesorilor posibilitatea de a dobândi competențele necesare pentru a lucra cu elevi cu abilități diferite în medii incluzive. Competențele dobândite vor ajuta la recunoașterea diferențelor și oportunităților elevilor, la organizarea procesului de educație centrată pe elev, la crearea unui mediu educațional sigur și motivant.
Școala Buzău este un participant activ la activitățile Erasmus +, deschisă la cooperare și dispusă să împărtășească bune practici. Comunitatea școlii gazdă este dornică să împărtășească experiențe despre modul în care educația socială și emoțională este integrată în educația incluzivă în instituția lor de învățământ. Ne-am familiarizat cu spațiile educaționale ale școlii, ne-am întâlnit cu comunitatea școlară, am urmat lecții și activități de educație non-formală și ne-am familiarizat cu metoda de educație non-formală „Biblioteca vie”. În cadrul vizitei de lucru, am învățat noi metode educaționale privind dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale elevilor pe parcursul procesului educațional (conversație , învățare prin joc, aplicarea stilului de învățare kinestezic).
În aceeași săptămână, școala a mai găzduit două activități Erasmus +: o întâlnire a partenerilor de proiecte multilaterale și un stagiu pentru viitorii profesori. Prin comunicarea cu colegii din Spania, Grecia, Polonia și Germania, ne-am îmbunătățit înțelegerea diversității sociale, lingvistice și culturale, ne-am reprezentat școala, orașul și Lituania, am făcut noi contacte și am cunoscut tradițiile și obiceiurile românești.”