DUPA NOUA ANI, RUGACIUNEA SE INTOARCE

Copia CU NUMARUL PATRU a celebrei sculpturi a lui Constantin Brâncuși „Rugăciune” se întoarce pe soclulrugaciunea unde originalul a fost amplasat în urmă cu un secol chiar de marele artist.

Inaugurarea statuii va avea loc luni, de la ora 17.00, în Cimitirul „Dumbrava”, aceasta fiind realizată la inițiativa Rotary Club Buzău, după ce o altă copie a dispărut fără urmă acum aproape 10 ani.

Clubul Rotary Buzău a hotărât să refacă și să repună pe soclul din Cimitirul „Dumbrava” copia furată a statuii „Rugăciune”, la propunerea rotarianului Dan Camer (președinte 2011-2012) și ca urmare a implicării  rotarienilor  Ion Găgiulescu (preșe­dinte 2012-2013), Beno Goldstein (președinte 2013-2014) și Alexandru Dascălu (președinte 2014-2015), dar și a celorlalți membri ai acestei organizații.  Parteneri în acest proiect au fost  Primăria Municipiului Buzău, Muzeul Județean Buzău și Consiliul Investitorilor Străini Buzău. Banii necesari au fost adunați la Balul anual pentru strângere de fonduri și la Concertul de Crăciun susținut de maestrul Gheorghe Zamfir, evenimente care au avut loc în luna decembrie 2012. Partea artistică și tehnică a sculpturii a fost realizată prin bunăvoința sculptorului buzoian Ciprian Dominoschi.

„Copia statuii <Rugăciune> a fost gata în luna iunie 2013. Timp de un an, ea a făcut obiectul unei prezentări itinerante, fiind expusă la principalele licee din oraș, dar și la câteva evenimente culturale deosebite, cum au fost Congresul Mondial de Dacologie sau Expoziția Aniversară <Filiala 45> a Uniunii Artiștilor Plastici Buzău. Membrii Clubului Rotary Buzău speră că inițiativa lor va fi preluată de autoritățile locale, prin realizarea celei de-a doua piese a Ansamblului Funerar Brancuși, respectiv <Bustul lui Petre Stănescu>”, a declarat Dan Camer, reprezentant al Clubului Rotary Buzău.

La dezvelirea copiei statuii „Rugăciune” vor participa membrii Clubului Rotary Buzău, oficialitățile locale, reprezentanții Muzeului Județean Buzău și ai Consiliului Investitorilor Străini, ­cri­tici de artă, artiști plastici și alți oameni de cultură.

Noaptea furtului, 12/13 iunie 2005

Copia statuii Rugăciunea a lui Brancuşi a fost furată in noaptea de 12/13 iunie 2005, din Cimitirul Dumbrava. Fapta are loc la scurt timp după ce un post local de televiziune a prezentat un material despre însemnătatea şi valoarea obiectului.
Lipsa statuetei evaluată la circa 150 de mii-200 de mii de euro a fost observată la orele dimineţii de administratorul cimitirului Dumbrava, Vasile Radu. Imediat cum au fost anunţaţi, poliţiştii buzoieni au demarat o anchetă pentru prinderea hoţilor şi au dispus darea în urmărire generală a obiectului, inclusiv la frontiere, cu toate caracteristicile sale. Statuia a ramas tot in arhiva cu A.N.

Copia autorizată a statuii Rugăciunea după maestrul Constantin Brîncuşi are o istorie agitată. Obiectul de artă care a fost adus pentru prima dată la Buzău în urmă cu 24 de ani, a fost furat de pe soclul din Cimitirul Dumbrava şi în urmă cu 20 de ani. Anchetatorii au dat de urmele hoţilor la doi ani de la comiterea faptei. Rugăciunea urma să fie valorificată în Bistriţa Năsăud.

Copia autorizată a statuii Rugăciunea este din bronz, iar originalul se află la Muzeul de Artă din Bucureşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings